Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tragikus horgászbaleset Borsodban; az üzemeltetőt is elítélték 

| 2022. 03. 28. | 19:26:00
Ittasak is voltak, a csónak sem volt rendben, a mentőmellény is hiányzott.
Tragikus horgászbaleset Borsodban; az üzemeltetőt is elítélték 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen lezárult március 28-án a Miskolci Törvényszéken az a büntetőper, amely egy, a vadnai horgásztavon még 2017-ben történt halálos csónakbaleset miatt indult; a másodfokú határozat szerint a harmadrendű vádlottat is csakúgy 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztéssel sújtották, mint a másik két terheltet. Utóbbiakkal szemben már a Kazincbarcikai Járásbíróság elsőfokú ítélete jogerőssé vált, azt követően csak a harmadrendű vádlott fellebbezett.

Utóbbi férfi a Vadnán lévő horgásztó üzemeltetője volt a vádbeli időszakban, míg a másodrendű vádlott ennek a cégnek az alkalmazottjaként dolgozott, a csónakbérlésnek és a horgászat ellenőrzésének is ő volt a felelőse. Az elsőrendű vádlott pedig az elhunyt ismerőseként volt jelen a tragédia bekövetkezésekor. 

Az eset előzménye, hogy  sértett és társai egész nap horgásztak, közben alkoholt is fogyasztottak. A szerencsétlenül járt ember az esti órákban az elsőrendű vádlottal beevezett a mérsékelten hullámzó tóra kiemelni egy szákot. Felálltak a csónakban, mire az megbillent, felborult, majd légtartályok hiányában elmerült. A vízbe esett horgászok nem tudtak mibe kapaszkodni; egyikük a partra úszott, társa azonban a tóba veszett.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint valamennyi terhelt megszegte a vízi közlekedés rendjéről szóló jogszabályi előírásokat. A sértettel a tóra beevező vádlott azzal, hogy ittasan ment a vízre, a bérbeadó cég ügyvezetője és annak munkatársa pedig azzal, hogy hajózásra alkalmatlan csónakot adott bérbe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés