Hirdetés

Itt a kilincsbe áramot vezető nyíregyházi férfi ítélete

Szabolcsihír

2022.04.05. 15:34

Itt a kilincsbe áramot vezető nyíregyházi férfi ítélete

A betörőktől akarta megvédeni az ingatlant. Nem volt okos ötlet.

Hirdetés

Hirdetés

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék április 5-én M.J.Cs. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt.

Egy év két hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte - közölte a Szabolcsihírrel Resán Dalma sajtószóvivő.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2020. tavaszán elhatározta, hogy - mivel a használatában lévő nyíregyházi családi házba korábban több alkalommal is betörtek -, a további betörések megakadályozása érdekében áramot vezet a bejárati ajtaja kilincsébe. Ennek megfelelően a házban található hálózati dugaljba hosszabbítót dugott és a hosszabbító fázis szálát rákötötte a bejárati ajtó zárját borító fém zárvédő lemezére, melyet egy távirányítóval működő megszakítóval látott el.

Amikor a vádlott elhagyta a házat, áram alá helyezte a bejárati ajtó kilincsét, amely így alkalmas volt emberi élet kioltására is. A vádlott az ingatlan bejárati ajtajára figyelmeztetésként egy fehér papírlapot tűzött, melyen a „STOP, ÁLLJ” felirat állt, és a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőre egy sárga bóját is kihelyezett.

2021. április 8-án délután, mikor a vádlott elhagyta lakását, a távirányítóval áram alá helyezte a bejárati ajtót. Ezt követően két hajléktalan férfi a letaposott kerítésen átmászva bement az ingatlanra. Mikor a bejárati ajtóhoz értek, egyikük egy rongyot tekert a kezére, azzal beütötte az ajtó üveges részét. Ezután a nyíláson benyúlt, és a közeli asztalról egy kalapácsot vett fel, hogy azzal verje szét az ajtót. Miközben kihúzta a kalapácsot, hozzáért az ajtóhoz, amitől kismértékű áramütést szenvedett. Mikor a két férfi meglátta az ajtón húzódó kábelt, azt hitte, hogy riasztó vagy áram, ezért elmenekültek a helyszínről.

A vádlott tudta, hogy az általa alkalmazott birtokvédő módszer alkalmas lehet arra, hogy más személy sérülését, akár halálát okozza.

Mindezek alapján döntött úgy a bíróság, hogy a nyíregyházi férfit egy év két hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhébb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, így a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni.

áramütés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés