Hirdetés

A gyerekorvos valótlanul dokumentálta, hogy beadta a védőoltásokat

ugyeszseg.hu

2022.05.13. 10:37

A gyerekorvos valótlanul dokumentálta, hogy beadta a védőoltásokat
A kép illusztráció.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezte az ítéleti minősítés pontosítását.

Hirdetés

Hirdetés

A korábban az úgynevezett agárdi csecsemőéheztetők büntetőügyében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt felelősségre vont gyermek háziorvos doktornő ellen a Budapesti X. és XVIII. kerületi Ügyészség 2017-ben emelt vádat 3 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a doktornőt felmentette, de a határozat ellen az ügyész fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a március 4-én kihirdetett ítéletével a nőt bűnösnek mondta ki 3 rendbeli, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért őt 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta az orvosi foglalkozása gyakorlásától.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2011-ben egy fővárosi kerületben gyermek háziorvosként dolgozott. Feladata volt újszülött csecsemőknek az életkorhoz kötött kötelező védőoltása, és az oltások közokiratban történő dokumentálása. A nő egy 2011 őszén született gyermek kapcsán 2011 októbere és 2013 júliusa között többször valótlanul dokumentálta, hogy a csecsemő védőoltásait beadta. Miután a vádlottal kapcsolatot tartó apa 2014-ben meghalt, a gyermek édesanyja egy másik gyermekorvoshoz fordult, aki feltárta, hogy a kisfiú valójában nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, amelyeket utóbb az új gyermekorvos pótolt.

A másodfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a harmadfokú eljárásban a bíróság az ítéleti minősítést pontosítsa, rendelkezzen a felmerült szakértői díjról, egyebekben pedig a Fővárosi Törvényszék ítéletét hagyja helyben.

védőoltásfoglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésFővárosi Fellebbviteli Főügyészség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés