Hirdetés

Félmilliárdos csalással vádolnak egy bírót

Szabolcsihír

2022.05.12. 08:26

Félmilliárdos csalással vádolnak egy bírót
A kép illusztráió

Hitelezőit tévedésbe ejtette.

Hirdetés

Hirdetés

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a korábban egy kerületi bíróságon elnökhelyettesként, majd csoportvezetőként dolgozó, 2019 júliusa óta nyugdíjban lévő bíró ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Kölcsönök öt banktól

A vádirat lényege szerint a volt bíró megnövekedett anyagi terhei miatt, illetve a pénzintézetek felé fennálló tartozásainak rendezése céljából 2008 és 2015 közötti időszakban további személyi kölcsönöket és hiteleket vett fel. 2014. december 31-én a vádlottnak több milliós hitelkártya tartozása lett, valamint öt banknak havi 436.462 forintot kellett törlesztenie, továbbá 5.640.000 forint magánkölcsönből eredő tartozása is volt. Az elkövető 2015 szeptemberéig magánszemélyektől kölcsön látszatát keltve további 66.300.000 forintot vett át.

A volt bíró jövedelmét 2015. évtől kizárólag a munkabére jelentette, amelynek összege nem haladta meg a havi 600.000 forintot.

Fűtől fától kért kölcsön

A folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására a vádlott 2015-től úgy próbált pénzhez jutni ismerőseitől, kollégáitól, valamint az általuk ajánlott más személyektől, hogy őket a vagyoni helyzetét és a visszafizetési szándékát illetően tévedésbe ejtette. Ingatlanokkal kapcsolatos befektetési lehetőség hamis ígéretével, továbbá hozzátartozóinak ideiglenes likviditási problémáira és ingatlanvásárláshoz szükséges pénzügyi segítségre történő valótlan hivatkozásokkal különböző összegeket kért kölcsön, rövid visszafizetési határidőket ígérve.

A volt bíró a valós anyagi helyzetére és a felhalmozódott adósságára is tekintettel már a kölcsönök kérésekor is tisztában volt azzal, hogy azokat visszafizetni nem tudja, és ez nem is állt szándékában.

 A vádlott cselekményeivel 28 sértettnek összesen 589 millió forint kárt okozott, amely csak részben térült meg.

Vádiratában az ügyészség a volt bíróval szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására, valamint 213.682.000 forint erejéig vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.
csalás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés