Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milliárdos csalássorozat szálai Szabolcs megyében

| 2022. 05. 30. | 16:54:00
Még pénzkereső kutyákat is vittek magukkal a rendőrök.
Milliárdos csalássorozat szálai Szabolcs megyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is érinti az a rendkívül szövevényes csalássorozat, mely felderítése érdekében nemzetközi akció zajlott a közelmúltban – derül ki a rendőrség május 30-i közleményéből. 

A rendőrség két éve nyomoz bűnszervezetben, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és más bűncselekmények gyanúja miatt egy Magyarországon élő, 48 éves izraeli állampolgárságú férfi ellen. Mint írják, szervezőkön keresztül, strómanok közreműködésével alapítottak vagy vásároltak valódi gazdasági tevékenységet nem végző cégeket, amelyekre csak a nevükre nyitott forint- és euro bankszámlák miatt volt szükség. Az elkövetők ezekre a számlákra a világ minden tájáról utaltak különféle online csalásokból származó pénzeket (ezek között kriptovaluta-befektetések is felbukkannak).   

– A nyomozók tevékenységét az Europol pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó egysége elemző-kapacitásaival és a nemzetközi információcsere elősegítésével támogatta. Az eljárás május 9-re jutott el odáig, hogy a fővárosi rendőrök az Europol munkatársaival Budapesten és környékén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyszerre 24 helyszínen tartottak kutatást. Az akcióban 184-en vettek részt, bevetettek nemcsak kábítószer-, hanem különlegesen képzett pénzkereső kutyákat is. Csak ezen a napon 16 embert fogtak el, és hallgattak ki gyanúsítottként; többek között lefoglaltak mintegy 60 ezer eurót, 22 millió forintot, egy luxusautót, kábítószergyanús anyagokat, négy éles- és egy gumilövedékes fegyvert, lőszereket, 36 bankkártyát, számos adathordozót, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, ékszereket és zálogjegyeket – tartalmazza a közlemény.

Kriptodevizák is feltűnnek a bűncselekmény-sorozatban  Illusztráció: Freepik

A büntetőeljárásnak jelenleg 44 gyanúsítottja van, 10 szervező, 34 stróman, utóbbiak jellemzően rossz anyagi körülmények között élő emberek, akik minimális anyagi ellenszolgáltatásért cserébe adták át személyes adataikat, esetenként közreműködtek az összegek felvételében és átadásában is. A külföldön elkövetett bűncselekményekről nem rendelkeztek információval, csak azzal az egy emberrel álltak kapcsolatban, aki beszervezte őket.

A pénzmosáshoz felhasznált 94 gazdasági társaság 407 bankszámlájára az eljárás adatai szerint összesen 16,8 milliárd forint érkezett, melyből a nyomozóknak készpénzben és számlák zárolásával 678 millió forintot sikerült lefoglalni. Hat szervező már letartóztatásba került, egy bűnügyi felügyelet alatt áll.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés