Hirdetés

Súlyosítanák az apját bántalmazó szabolcsi férfi büntetését

ugyeszseg.hu

2022.06.14. 15:15

Súlyosítanák az apját bántalmazó szabolcsi férfi büntetését
Illusztráció (Fotó: Pexels)

Az örökség miatt vesztek össze.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 30 éves vádlottat, aki 2019 májusában életveszélyes sérüléseket okozva bántalmazta az édesapját. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a férfi büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta – olvasható az ugyeszseg.hu-n. A férfi és az apja egy szabolcsi kisvárosban, közös háztartásban éltek. A fiú ittasan gyakran rosszallóan felemlegette, hogy az édesanyja halála után szerzett törvényes örökrészéről lemondott az apja javára.

2019 májusában puszta kézzel bántalmazta az apját, aki az arcán sérülést szenvedett. Mivel a fia bocsánatot kért tőle, a feszültség rövid időre enyhült, de csak öt nap telt el, amikor az örökség miatt ittasan ismét összeszólalkoztak, ami erőszakba torkollott. A férfi kézzel, majd egy fadarabbal a fején, az arcán és végtagjain ütlegelte apját.

Amikor az idős férfi a földre került, kitartóan folytatta a bántalmazást, amellyel bordatöréseket és súlyos belső sérüléseket okozott neki. Ezután rövid időre magára hagyta, ekkor a sértett önkezével véget vetett életének.

A bordatörések, valamint a súlyos belső sérülések életveszélyes állapotot idéztek elő. A vádlott és védője enyhébb minősítésért, enyhítésért, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblához intézett átiratában rámutatott: a büntetett előéletű vádlott az életkora és ittassága miatt egyaránt csekélyebb védekezési képességű édesapját bántalmazta különösen brutális módon.

Ugyan a halálát nem ő okozta, az életveszélyes sérülések olyan súlyosak voltak, amelyekkel a törvényszék által kiszabott börtönbüntetésnél súlyosabb szabadságvesztés lehet csak arányos. A családon belüli erőszak semmilyen okból nem méltányolható, az erőszakoskodó férfi büntetett előélete, a cselekmény jellege és módja miatt tettarányos, súlyosabb büntetés kiszabásának van helye.

Az ügyészi és védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.
Nyíregyházi TörvényszékbántalmazásDebreceni Fellebbviteli FőügyészségÉletveszélyt okozó testi sértés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés