Hirdetés

Hirdetés

Hősi halottá nyilvánítanák a megölt rendőrt

MTI

2023.01.13. 13:17

Hősi halottá nyilvánítanák a megölt rendőrt
Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban is (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Kollégái kedvelték Baumann Pétert.

Hirdetés

A rendőrség elindította a január 12-én, csütörtökön este megölt Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát – jelentette be a rendőrség szóvivője. Gál Kristóf azt mondta, hogy együttérzésükről biztosítják kollégájuk hozzátartozóit.

Csütörtök este tíz óra után többen is bejelentést tettek a rendőrségen, hogy a főváros XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban egy lakó egy másikra próbálja rátörni az ajtót. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kialakított szigorú protokoll szerint több rendőri egység is elindult a helyszínre, az egyik a sértettel vette fel a kapcsolatot, míg a másik, egy három férfi rendőrből álló csoport a támadó férfi elszámoltatását, elfogását kezdte meg. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült. Ott az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte őt, majd elfogták. A mentők a három sérült rendőrt, valamint a lábon lőtt támadót kórházba vitték.

Az egyik rendőr, Baumann Péter, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban meghalt.

A parancsnoki kivizsgálások még folynak, de a rendelkezésre álló adatok szerint a rendőri intézkedés, benne a lőfegyverhasználat szakszerű, jogszerű és arányos volt. 

A nem sokkal éjfél után elhunyt Baumann Péter kilenc és fél éve szerelt fel a XI. Kerületi Rendőrkapitányságnál. Pályáját járőrként kezdte, az elmúlt időben azonban már körzeti megbízottként dolgozott. A munkatársai és parancsnokai által egyaránt kedvelt Baumann Péter szakmaisága kimagasló volt, személyében egy tapasztalt és jó rendőrt veszítettek el – mondta Gál Kristóf. 

A sajtótájékoztatón a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt. Fürcht Pál főügyész közölte: több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoznak, amely bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt. Fürcht Pál kijelentette: az intézkedő rendőrök hősök voltak, Baumann Péter hősi halott; a rendőrök akár civilek életét is megmenthették intézkedésükkel.

rendőrBudapestemberöléshős

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés