Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyetemi képzések indulnak Kisvárdán

| 2017. 02. 03. | 15:27:00
Szeptemberben 120 hallgató kezdheti el tanulmányait.
Egyetemi képzések indulnak Kisvárdán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Műszaki és informatikai felsőoktatási szakképzéseket indít 2017 szeptemberében és 2018 februárjában az Óbudai Egyetem Kisvárdán - hangzott el a felsőoktatási intézmény nyílt napján, pénteken a felső-szabolcsi kisvárosban.

Az intézmény és a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ együttműködésével a két szakképzésben 120-an kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. A képzésekre egyenként 60-60 fős keretlétszámot hirdetnek meg, a hallgatók fele önköltséges, másik részük pedig államilag finanszírozott formában tanulhat majd.

Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja az eseményen az MTI-nek elmondta, idén ősszel kezdődik a műszaki komplex felsőoktatási szakképzés, az ennek megfelelő informatikai párját pedig jövő februárban indítják el. Mindkettő kétéves, oklevelet adó képzés, ezekre épülne a későbbiekben a BSC-képzés is, amelyek a tervek szerint 2018 szeptemberében hirdetnének meg - tette hozzá a kancellár.
Az Óbudai Egyetem 2010. január 1-jén alakult a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódjaként. Az ország második legnagyobb műszaki egyetemén 13 ezer hallgató tanul és 600-700 oktató dolgozik, karai közül a gépészmérnöki, a villamosmérnöki, a könnyűipari és az informatikai karok a legnépszerűbbek.

A nyílt napon a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy

egy éven belül már a második nagy egyetem indít kihelyezett felsőfokú képzéseket Kisvárdán. Belinszky Katalin elmondta, 2016 szeptemberében a Debreceni Egyetem indított mezőgazdasági mérnök alapszakot, a meghirdetett 25 hallgatói helyre több mint nyolcszoros volt a túljelentkezés.

A tervek szerint a debreceni felsőoktatási intézmény 2017 szeptemberében újra meghirdeti a mezőgazdasági mérnök szakot, valamint két további alapszakkal, a turizmus-vendéglátás és a vidékfejlesztési agrármérnök képzésekkel bővíti oktatási kínálatát Kisvárdán.

Ezekre várhatóan 20-25 hallgató jelentkezhet majd - tette hozzá Belinszky Katalin. A hallgatóknak a Debreceni Egyetem oktatói tartanak elméleti oktatást, a gyakorlati képzés pedig a helyi vállalkozásoknál valósul meg.

Leleszi Tibor, Kisvárda Fidesz-KDNP-s polgármestere az MTI kérdésére elmondta, a város hét középfokú oktatási intézményében mintegy négyezer diákot oktatnak. A városvezetésnek az a célja, hogy a hamarosan induló új beruházásokhoz szükséges szakemberek elsősorban a helyben tanuló diákok közül kerüljenek ki.

Kisvárdán hamarosan egy nagyon komoly mezőgazdasági beruházás indul el, ehhez várhatóan egy logisztikai központ is létesül. Emellett tésztagyár fog épülni, az egyik nemzetközileg is ismert ukrán szeszesital-gyártó cég pedig telephelyet hoz létre a városban - mondta a városvezető.

A nyílt napon az Óbudai Egyetem képzéseivel kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg a diákok, de az egyetemi hallgatók innovációs kiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés