Hirdetés

Ezt tanácsolják a daganatos betegeknek a Debreceni Egyetemen

Szabolcsihir.hu

2020.04.06. 18:27

Ezt tanácsolják a daganatos betegeknek a Debreceni Egyetemen
Ha a beteg állapota, laboreredményei, kardiális státusza lehetővé teszi, az onkológiai kezelést megkezdik, folytatják (Fotók: Unideb.hu)

Árkosy Péter a koronavírussal fertőzött daganatos betegek halálozási arányáról is beszélt.

Hirdetés

Hirdetés

A daganatos betegek a daganat vagy a daganatellenes kezelések révén legyengült immunrendszerük miatt fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének, így a koronavírusnak is. Számukra fogalmazott meg hasznos tanácsokat a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikájának vezetője – olvasható az Unideb.hu-n. Az egyetemi portálnak Árkosy Péter megbízott klinikaigazgató elmondta: a legfrissebb adatok szerint a koronavírussal fertőzött daganatos betegek halálozási aránya 5,6 százalék.

A szakember hangsúlyozta, amennyiben a daganatos beteg állapota, laboreredményei, kardiális státusza lehetővé teszi, az onkológiai kezelést jelen járványhelyzetben is megkezdik, folytatják. Az onkológiai ambulanciájukra járó, aktív kezelésben már nem részesülő, de gondozás alatt álló és panaszt nem jelző betegeik ellenőrző vizsgálatait későbbre halasztották.

Árkosy Péter kitért rá: a biztonságos és gördülékeny betegellátás érdekében most igyekszenek csökkenteni a betegvárók zsúfoltságát. Az ambulancián csak az onkológiai betegeket fogadják, hozzátartozókat nem. Az úgynevezett endokrin terápiában részesülő betegeket, telefonon értesítik. Amennyiben nem jeleznek panaszt, postán juttatják el nekik például a receptet és az ambuláns lapot. Az onkoteamek működése is zavartalan. Ezen felül fontosnak vélik az alapvető higiéniás rendszabályok szigorú betartását, onkológiai intézményeikben rendszeres fertőtlenítéssel, szellőztetéssel, szájmaszk alkalmazásával csökkentik a fertőzés veszélyét.

– Amennyiben elkerülhetetlen a látogató fogadása, az legfeljebb egy ember legyen, 2-3 méter távolságot tartva. Nem kell állandóan a négy fal között tartózkodni. Jó általános állapot esetén a beteg rövid időre kimehet az erkélyre, a kertbe, sétálni a parkba, de mindig kísérővel és olyan időpontban, amikor a lehető legkisebb az esélye annak, hogy másokkal találkozzon – javasolja a szakember a daganatos betegeknek. 

Szintén a beteg biztonságát szolgálja az otthoni rendszeres és alapos takarítás, portörlés. Naponta meg kell tisztítani a gyakran megérintett felületeket: kilincseket, vízcsapot, villanykapcsolókat, telefont, távirányítókat, fokozottan ügyelve az illemhely tisztaságára. Olyan tisztítószerek használata javasolt, melyek baktérium-, vírusölő hatással is rendelkeznek.
Debrecendaganatkoronavírusonkológia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés