Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gombnyomásra jön a segítség!

| 2016. 07. 27. | 17:59:00
Az egyedül élő, idős emberek biztonságát szolgáló eszközöket kapott Nyíregyháza.
Gombnyomásra jön a segítség!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyedül élő, idős emberek biztonságát segíti az a jelzőrendszeres okos-eszköz csomag, amelyet szerdán mutattak be működés közben a nyíregyházi városházán.

A Digitális Magyarország Nyíregyházi Alprogramon belül új, kiterjesztett jelzőrendszeres szolgáltatást vezettek be. A városban már több éve működő idősügyi riasztórendszert korszerű, okos-eszközökkel fejlesztették tovább, ezzel segítve a nyugdíjas korosztály biztonságosabb mindennapjait.

Rubovszky Csilla miniszteri biztos a nyíregyházi sajtótájékoztatón kiemelte: „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye és a rendszer szállítója a napokban adta át tesztüzemre a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központnak azt az okos-eszköz csomagot, amely 40 otthoni segélyhívó készülékből és digitális karórából, 10, a rendszerhez kapcsolható szénmonoxid mérőből áll.  A digitális karóra már bizonyított, kétszer életet mentett egy másik modellprogramban, mely Kisvárdán, Budapest V. kerületében és Szombathelyen zajlik.

Jászai Menyhért nyíregyházi alpolgármester szerint nagy előrelépést jelent a város és a Szociális Gondozási Központ számára, hogy a modern technika alkalmazásával egyszerűsödnek a kommunikációs lehetőségek, az új eszközök tovább növelik az ellátottak biztonságérzetét.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás lényege, hogy az egyedül élő, idős emberek vészhelyzetben jelzést tudnak küldeni.

A jelzés a Szociális Gondozási Központ diszpécser központjába érkezik, ahol azt képzett ápoló-gondozó szakemberek az év 365 napján, a nap 24 órájában fogadják, majd a lehető leghamarabb indulnak a helyszínre, hogy megkezdjék a segítségnyújtást – vázolta a rendszer működésének lényegét az ellátó intézmény vezetője, Szilvásiné Bojda Márta.

A szolgáltatás igen népszerű az idősödő lakosság és a hozzátartozók körében, mert így az idősek önálló életvitelt folytathatnak, ugyanakkor tudják, van segítség, ha baj van.

Eddig 133 rádióhullámmal működő jelzőkészüléket működtetett a gondozási központ, és évek óta 25-30-an szerettek volna hozzájutni a szolgáltatáshoz. A most megvalósult fejlesztés lehetővé teszi, hogy a rászoruló, idős emberek várakozás nélkül jussanak a készülékekhez.   

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés