Hirdetés

Ritka ragadozó tűnt fel a Tisza mentén

vadaszlap.hu, Wikipédia

2016.11.02. 16:31

Ritka ragadozó tűnt fel a Tisza mentén

Fő ellensége a farkas.

Hirdetés

Hirdetés

Szabó Zsolt sportvadász november elsején hajnalban aranysakált ejtett el a szórói Tisza árterén. Ez a fajta vadállat a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Besenyszögi Vadásztársaság területén most először került puskavégre. A vadász élményét a vadaszlap.hu így örökítette meg:

Pirkadatkor egy egyedül lévő, vágtató őzgidára lett figyelmes, mely az ártéri dzsungelből a kukoricába tartott. Kisvártatva az őz nyomán két furcsán suhanó állatot látott. Az egyik szemmel láthatóan nagyobb volt. Rögtön tudatosult benne: ezek sakálok! Mire a fegyvert a vállához vette, már a kukoricás szélénél voltak a toportyánok. Észrevéve a mozdulatot, megtorpantak, de a nagyobbik nem várt soká, be is vágott a tengeribe. A kisebbik viszont – vesztére – megállt egy pillanatra tájékozódni. A lövés helyben marasztalta.

Miféle állat?

Az aranysakál Közép-Európában, így Magyarországon is gyakori volt a 19-20. században, 

1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján még mint Magyarországon kihalt faj szerepelt,

de a 90-es években a volt Jugoszláviában folyó háborúk miatt fokozatosan újra megjelent a déli megyékben. Magyarországon főleg délen, Bács-Kiskun, Baranya és Somogy megyében terjedt el, de láttak már példányokat Zala, Tolna, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Fejér, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben is. Hazánkban körülbelül 3 000 példány élhet. Fő ellensége a farkas.

Magyarországon egyéni és társas vadászatok során sörétes és golyós fegyverrel is vadászható dúvadféle. Vadászati idénye az év egészére kiterjed.
Tiszavadász

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés