Hirdetés

Bringára, Tirpák!

Szabolcsihír

2017.03.20. 16:51

Bringára, Tirpák!
Fotó: nosalty.hu

Tekerjünk el szombaton a tanyákra a városvédőkkel!

Hirdetés

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület egy újabb olyan akcióra készül, amely a szervezők reményei szerint megmozgatja egy kicsit a nyíregyháziakat. Március 25-én, szombaton Bringára, Tirpák! címmel kerékpártúrát rendeznek. Érdekes wegybeesés, hogy a városba betelepülő evangélikus tótok 1784. március 25-én tették le az Evangélikus Nagytemplom alapkövét.

A kerékpártúra résztvevői a bokortanyákat veszik célba, mégpedig azért, mert megjelent dr. Bodnár Zsuzsanna szerkesztésében a legújabb városvédő füzet, immár a 31., mely a tirpákok viseletét mutatja be. A túra benkőbokori állomásán ezt a füzetet mutatja be a szerző.

A városalapítók szobra a belvárosban fotó: szoborlapom.hu

A szervezők azonban nem csak szellemi táplálékra gondoltak. A bemutató után minden résztvevőt lapcsánkával kínálnak.

  • A túra hossza: 30 kilométer
  • Gyülekező: március 25-én, szombaton 9.30 és 10 óra között, a Kossuth téren
  • Indulás: 10.00 órakor.

Túrakiírás

BRINGÁRA, TIRPÁK!

Időpont: 2017. március 25.

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület nyílt kerékpártúrát hirdet Bringára, Tirpák! címmel. 

Egyesületünk kiadásában megjelent a Mesélő Nyíregyháza, Városvédő Füzetek újabb kiadványa, mely a tirpák viseletet mutatja be. Szerzője, szerkesztője dr. Bodnár Zsuzsanna, néprajzkutató.

A túra célja: a legújabb városvédő füzet bemutatása, közben egy könnyed kerékpártúra során megismerni Nyíregyháza sajátos településszerkezetét, amelyet az országban egyedülálló bokortanya-rendszernek köszönhet.

A kerékpártúra a Kossuth térről indul, és oda is érkezik vissza.

Gyülekező és regisztráció: 2017. március 25. 9.30-tól a Kossuth téren

Indulás: 2017. március 25. 10.00 a Kossuth térről, érkezés várhatóan 17 órakor.

Útvonal: Kossuth tér, Salamonbokor, Újtelekbokor, Istvánbokor, Polyákbokor, Rókabokor, Benkőbokor - itt mutatja be a szerző, Bodnár Zsuzsanna a legújabb füzetünket, majd lapcsánkával kínáljuk a túra résztvevőit -, Vargabokor, Kazárbokor, Antalbokor, Kossuth tér.

A túra teljes hossza: 30 km

Könnyen teljesíthető túra, nagyobb részt aszfaltúton, kisebb részben földúton kerekezünk. A főútvonalat kétszer keresztezzük.

Költségek: a túra ingyenes,minden résztvevő kap ajándékba egy példányt az új füzetből, továbbá Benkőbokorban vendégül látjuk a tirpákok egyik jellegzetes ételére, lapcsánkára.

Felszerelés:

A KRESZ- előírásnak megfelelő kerékpár!

Esővédő ruházat, kerékpárjavító szerszám, elsősegélycsomag, láthatósági mellény, kesztyű, fejvédő, tartalék tömlő, hátizsák/kerékpáros táska, elemlámpa

Érdeklődni: cservenyak.katalin@gmail.com

Túravezető: Mészáros István és Cservenyák Katalin

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés