Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ki ne ismerné a nyíregyházi városgondnokot?

| 2018. 01. 22. | 09:58:00
Tőle kérdeztünk 21-et.
Ki ne ismerné a nyíregyházi városgondnokot?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az a baleset, amelyről ő nem tud, meg sem történt Nyíregyházán, de megkockáztatjuk, ugyanez érvényes a megyére is. Ő az utak királya. Többen feltételezték már, hogy nem is egy van belőle, vagy, ha igen, akkor ő az első ember a világon, aki képes teleportálni magát. Mindenütt ott van, és mindenről tud, ami Nyíregyházán történik. Balesetnél, útépítésnél, kátyúzásnál és gallyazásnál, ha kell, irányítja a forgalmat, szolgálati golfautóján bójákat szállít – minden eshetőségre.

Sokszor a saját testi épségét kockáztatja, hoy másokat mentsen. Bordás Béla városgondnoktól kérdeztünk 21-et.

1. Hány telefonod van?
Négy. Egyiken a polgármesteri hivataltól, másikon a NYÍRVV-től, harmadikon a mentőszolgálattól és a rendőrségről hívnak, a negyediken a Sunshine FM-től.

2. Melyiken hívnak a leggyakrabban?

Az önkormányzati telefonon, a 70/38-78-914-es. Ez a szám van fent az interneten, illetve ez jelenik meg a Nyíregyházi Naplóban, ezen hívnak a városlakók.

3.Milyen problémákkal keresnek a nyíregyháziak?

Elsősorban közterületekkel kapcsolatban. Falevelek takarítása, utak, járdák, burkolatok állapota, száraz faágak, burkolati jelek hiánya, fekvőrendőrt szeretnének az utcába, stb. A napokban például a 4-es huszárok útjáról kerestek, egy asszony panaszolta, hogy nem tud átkelni a vak férjével az utca túloldalára, mert az autósok nem tartják be a 30 km/órás sebességkorlátozást. Január elején pedig a szokásos téma: hová tegyék a leszedett karácsonyfát. 

4. Mennyire vagyunk mi, városlakók tapintatosak? Hívnak éjjel is?

0-24 órában vagyok szolgálatban.  Bármikor elérhető vagyok.  A napokban azért hívott fel valaki este 9-kor, hogy elpanaszolja, a szomszédos Tüzér utcán olyan hangosan szól a zene, hogy nem tudnak aludni. Felvettem a bakancsot, elmentem a Tüzér utcára és becsöngettem a házba, ahonnan kihallatszott a zene. Udvariasan elmondtam, miért jöttem, és hogy csak ők tudnak segíteni. Le is halkították azonnal a zenét.

5. Hogy győzöd energiával?
Nagyon nagy türelemre van szükség, rengeteg időre. Szabad idő itt nincs. Akkor is dolgozom, amikor nem dolgozom.

6. Könnyen szót értesz mindenkivel, és megadod a kellő tiszteletet. Akik a szüleidet is ismerték, tudják, a jó modort otthonról hoztad magaddal.
Nagyapám szabómester volt, édesapám szűcsmester. Természetes volt, hogy a kuncsaftokkal udvariasan, alázatosan viselkednek.

7. Szakmád szerint te is szűcs vagy. Nem hiányzik?
Nagyon hiányzik. A szakma iránti szeretetet az édesapámtól örököltem. Évekig műveltem is, aztán a bérelt műhelyünket a tulajdonos eladta társasház építésére, így nekünk mennünk kellett onnan. Egy darabig piacon árusítottunk. 2010. óta vagyok Nyíregyháza városgondnoka.

8. Mennyire fegyelmezettek a nyíregyháziak?

A lakók többsége fegyelmezett, tiszteletben tartja a KRESZ-szabályokat, tisztaságot, rendet alakít ki maga körül. Szívügyem a közlekedés és a város tisztasága. Bánt a sok baleset. A legtöbb egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Bánt a sok csikk, amit a dohányosok az utcán hajigálnak el, vagy kocsiablakból dobnak ki. Bosszant a térburkolatra hajított rágógumi, amit semmivel nem lehet fölszedni. A város rengeteg pénzt áldoz szemétszelencék elhelyezésére, a tisztaság megőrzésére, takarításra. Több ezer négyzetmétert kell mások hanyagsága miatt közfoglalkoztatokkal naponta takaríttatni. Bánt, amikor a gyorséttermi maradékot vagy a csomagolását a kocsi alá rejtik  a parkolóban, majd elhajtanak.

Bánt, ha azt látom, nem értékelik a szépet, kitördelik a fákat, kiborongatják a táblákat, megrongálják az utcabútorokat. Csodálatos középületeink sorra újulnak meg. De nem örülhetünk sokáig, mert a galambok rengeteg kárt okoznak bennük. Sajnos, hiába tilos, sokan etetik a galambokat. Amikor szólok valakinek, hogy ne tegye, visszakérdez: „maga nem állatbarát”? De, az vagyok, csak azt is tudom, mennyi kárt okoznak a galambok a városban.

9.  Amióta az eszemet tudom, mindig ezt csináltad – amikor még nem városgondnoknak hívtak, akkor is azonnal ott voltál a balesetnél, ha segítségre volt szükség, hívtad a rendőrséget, mentőket.

Mert 1990 óta polgárőr vagyok.

10. És te vagy a közbiztonsági közalapítvány kuratóriumának elnöke is.

Húsz polgárőr egyesületen keresztül 640 polgárőrrel szinte napi kapcsolatban vagyok. Az ország legkiemelkedőbb polgárőrségei Nyíregyházán működnek, az országos polgárőr napon, amit a város rendezett tavaly nyáron, országos vezetők úgy fogalmaztak: Nyíregyháza a polgárőrség fellegvára.

Büszke vagyok arra, hogy például az Északi temetőben sikerült visszaszorítani a kegytárgy- és viráglopásokat. Sikerül távol tartani a hajléktalanokat a sírkert mosdóitól, amelyeket a szeretteik nyughelyét felkeresők már nem tudtak használni. Jelen vagyunk a város lakónegyedeiben, utcáin.

11. Mi a tipped, tíz nyíregyháziból hány ismer meg az utcán?

Tízből? Kilenc. Nem. Tizenegy.

12. Mikor voltál utoljára szabadságon?
Tizenhét éves korom óta dolgozom. Se szabadságon, se táppénzen nem voltam még. Nászúton sem voltam. Kétszer műtöttek életemben, egyszer sem mentem táppénzre. A második beavatkozás után este már a rádióban beszéltem. Meg is jegyezte műsorvezető kolléganőm: „Jaj, Béla, olyan jódszagod van”. Bevallottam: altatásos műtétről, a kórházból jövök éppen.

13. Akkor értelmetlen a következő kérdés: ha utazás, akkor északra, délre, keletre, vagy nyugatra?

 Azért utaztam és utazom. Imádom Szatmárt és Bereget. Ha van nyáron 2-3 szabad órám, beülök a kocsiba, és Vásárosnaménynak veszem az irányt. Vagy motorral Szatmár-beregi túrát teszek. Imádom a Tiszát. Megállok Gergelyiugornyánál, Jándon, Tivadarnál. Ha több időm van, messzebb megyek: Fehérgyarmatra és környékére. Sosem hagynám ki kedvenc helyemet, a tarpai Nagy-hegyet, ahonnan ellátok egészen a Kárpátok vonulatáig. Gyönyörködöm a tájban, és feltöltődöm. Vasárnap estére mindig visszajövök, hogy újult erővel, pihenten tudjam a várost szolgálni. Másik kedvenc helyem Rakamaz, 30 perc alatt a hegy-völgy-folyók találkozásánál vagyok. Egy csoda.

14. Nyíregyháza közlekedésének melyik a neuralgikus pontja?

Egyértelműen az Apáczay gyakorló környéke reggel és délután, amikor a szülők hozzák-viszik a gyerekeket az iskolába. A sok szabálytalanul parkoló autó sokszor okoz fennakadásokat a közlekedésben.

15. Szerinted mi a legjobb Nyíregyházában?

Sóstó. Öt perc alatt eljutok oda, ahová más emberek órákat utaznak, hogy nálunk nyaralhassanak. Húsvétkor, május elsején, pünkösdkor hatalmas tömeg keresi fel. Arra buzdítok minden nyíregyházit: használják ki ezt a gyönygyszemet, amelybe Blaha Lujza, Krúdy Gyula is beleszeretett.  Egyre többen választják állandó lakóhelyül.

Amikor úszom a tóban, körbenézek, elém tárul az erdő, az üdülők, nyaralók. Ez akkora értéke Nyíregyházának, ami megfizethetetlen.

16. Mi a legrosszabb?

 Az illegális szemétlerakás. Különösen a piac környékén, ahol pedig remek takarító brigád működik. Kétszáz métert kellene megtenniük a lerakóig a göngyöleggel az árusoknak, de ők az árokpartot választják, kényelmi okokból. Lerakják a szemetet a vasúti töltés mellé, hogy aztán a Miskolc-Debrecen között közlekedők a vonatablakból megállapíthassák: milyen piszkos város Nyíregyháza. Pedig ez nem igaz.

17. Bicikli, motor vagy autó?

Mindhárom.

18. Szerinted ki a legjobb arc Nyíregyházán?

Nagyon sok jó arc van és volt Nyíregyházán, de név szerint nem emelek ki senkit, nehogy megbántsam a többieket.

19. Bográcsgulyás vagy káposztás cvekedli?

Bográcsgulyás. Húsevő vagyok.

20. Sör, bor vagy pálinka?

Mindhárom jöhet. A társaság, a koccintás kedvéért - módjával.

21. A telefonszámod a legtöbb helyen a faliújságra is ki van tűzve. Gyanítom, hogy sokszor olyan problémával is felhívnak az emberek, amit egyébként maguk is elintézhetnének, csak így esetleg kényelmesebb.

Azért van a mobiltelefon. Sokan azzal kezdik, hogy nem szívesen árulnák el a nevüket. Ez azonban nem jelent hátrányt a bejelentőnek, ugyanúgy segítek rajta, mintha megadná a nevét vagy telefonszámát.

Cservenyák Katalin

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés