Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A te torkodban is legyen béke!

| 2018. 02. 03. | 10:24:00
Balázsolás napja.
A te torkodban is legyen béke!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szent Balázs püspök liturgikus emléknapja február 3-án van. Ezen a napon és vasárnap, február 4-én a szentmisék végén Balázs-áldásban részesülhetnek a hívek. A pap két keresztalakba illesztett (vagy összecsavart) gyertyát tart a hívek álla alá, miközben e szavakat mondja:

Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.

Szent Balázs püspök vértanú volt Diocletianus és Licinius római császárok idején. A legenda szerint szerette az állatokat, azok barlangja köré csoportosultak és áldását várták, valamint védték, őrizték. Egy asszony malacát elvitte egy farkas, de a szent imádságára vissza is vitte. Az asszony hálából gyertyát és ételt vitt a már börtönben levő püspöknek, aki megígérte, hogy mindenkit megáld, aki hasonlóképpen hozzá folyamodik. Több gyógyítást vitt véghez. Egyszer két égő gyertyát kereszt alakban egy gyerek álla alá tartva mentett meg, aki a torkában akadt halszálka miatt fuldoklott.

Néprajzi vonatkozások

Az ünnepnaphoz fűződik a már alig gyakorolt balázsjárás: jelmezes gyerekek csákóval, süveggel a fejükön járták a falut, diákokat toboroztak és adományokat szedtek. Szintén balázsolásként említik azt, mikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik azért, hogy ezzel a betegséget okozó gonoszt elűzzék.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés