Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lesse meg a medvét, van-e árnyéka!

| 2018. 02. 01. | 17:34:00
Megtudhatja, meddig tart a tél. Ha hiszi.
Lesse meg a medvét, van-e árnyéka!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország több állatkertje, állatparkja is szervez időjósló medvés programokat a hétvégén: Pécsen Nikoláj, Miskolcon Dorka és Borka, Budakeszin Romulus és Tibor jósolja majd meg, meddig tart még a tél.

A néphagyomány úgy tartja, hogy február másodikán a medve felkel téli álmából, kinéz a barlangjából, és az árnyéka alapján meg lehet jósolni az elkövetkezendő hetek időjárását.

Ha tiszta, derült az idő, és a medve találkozik az árnyékával, akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, így sokáig fog tartani a tél.

Ha nem látja meg az árnyékát a borús, zord időjárás miatt, az azt jelenti, hogy kis idő múlva enyhülni fog az idő és hamarosan véget ér a tél

- olvasható a Pécsi Állatkert honlapján, ahol szombaton és vasárnap rendezik meg a Medve Napokat.

A Veresegyházi Medveotthonban ugyancsak péntek délelőtt várják a saját készítésű medveálarcban érkező gyerekeket.

Nyíregyházán is

Medvéket természetesen a Nyíregyházi Állatparkban is megfigyelhetnek a látogatók. Hogy mit jósolnak a tél hátralévő részére, az pénteken kiderül, nagy biztonsággal most annyit állíthatunk, hogy mostanáig tulajdonképpen nem is volt tél.

A jegesmedvékkel kapcsolatos időjóslásról nem tudunk, de ha már ellátogatunk az állatkertbe, keressük fel a kifutójukat, gyönyörködjünk bennük, ahogy élvezettel pancsolnak a medencéjükben.

Nem alszanak

A medvék a valóságban nem alszanak igazi téli álmot: bár anyagcseréjük és életritmusuk jelentősen lelassul ebben az időszakban, nem alusszák át a teljes telet. Néha felébrednek, és elsősorban állati eredetű fehérjével táplálkoznak, hiszen a fő élelemforrásuknak számító gyökerek, gyümölcsök, bogyók ilyenkor egyáltalán nem, vagy csak igen korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés