Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ne lepődjön meg, ha jelel a polgárőr Nyíregyházán!

| 2018. 02. 28. | 13:33:00
A siketekkel, nagyothallókkal való kommunikációt tanulják.
Ne lepődjön meg, ha jelel a polgárőr Nyíregyházán!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A polgárőrök olyan civilek, akik szabadidejüket áldozzák a köz javára, szervezetekbe tömörülve fejtik ki munkájukat, működnek együtt a hatóságokkal, rendőrséggel, a lakossággal és mindenkivel, akikkel szolgálatuk során kapcsolatba kerülnek.

Így előfordulhat, hogy segítségre szoruló, vagy kérő siket-, nagyothalló emberrel találják szembe magukat, de a közös nyelv hiánya miatt nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül segítségükre lenni.

Az élethosszig tartó tanulás az élet minden területén aktuális, különösen igaz ez ott, ahol az elhivatottság mellett szükség van olyan tudásra is, amivel nem mindenki rendelkezik.

Ezen próbál meg változtatni az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület, amelynek tagjai a siket- és nagyothalló emberek nyelvét, a jelnyelvet oktatják lassan tíz éve Nyíregyházán.

Az az ötletünk támadt, hogy erre a nyelvre megtanítjuk a nyíregyházi és a város közigazgatási határain belül működő polgárőregyesületek érdeklődő polgárőreit – mondta el a Szabolcsihírnek Stankóczi László, az egyesület elnöke.

Az ötletet tett követte, pályázati projektként támogatást is nyert az egyesület a Emberi Erőforrás Minisztériumától a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül. Együttműködő partner a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség és a szövetséghez tartozó polgárőrök. A program keretében közel 30 polgárőr tanulhatja meg a magyar jelnyelv alapjait.

Helyzetgyakorlatok, szituációk

A játékos, helyzetgyakorlatokon alapuló és szituációkat szimuláló tanfolyamon az együtt tanulás módszerével, kötetlen formában zajlik az oktatás. A polgárőrök házi feladatokat is kapnak, amihez használhatják a tanfolyam során kapott oktatóanyagot. Az egyesület trénerei is profitálhatnak ebből, mert tanítási módszerüket eddig idegen pályán próbálhatják ki, bővíthetik tapasztalatukat.

A cél, hogy a lehető legtöbb nyíregyházi és környéki polgárőregyesületben legyen egy – egy jelnyelvi kommunikátor, akik a polgárőrök szolgálatában részt vesznek, jeleléssel segíthetnek a siket és nagyothallóknak nemcsak a közlekedési, rendészeti helyzetek megoldásában, hanem rendezvények biztosítása közben is.

Trénerek a terepen is

A trénerek vállalták, hogy részt vesznek a polgárőrök szolgálati idejében személyes jelenlétükkel, hogy a kommunikátorok kezdeti bizonytalan lépéseik segítését, terepgyakorlatot tartanak közösen néhány éjszakai járőrmunka során is.

A polgárőrök jól tanulnak, a lendület és az akarat folyamatos - értékelte az eddigieket Stankóczi László. Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület elnöke bízik abban, hogy az új ismeretek is emelik Nyíregyházán és környékén a polgárőrségek megbecsülését, az új kompetenciával felvértezve munkájukat még magasabb színvonalon tudják a köz javára fordítani, valamint mintaként állhatnak más polgárőrszervezetek előtt az országban.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés