Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nagymacskákat ünnepelték Nyíregyházán

| 2018. 03. 04. | 16:26:00
Sóstón van az ország legnagyobb kollekciója ezekből a gyönyörű állatokból.
A nagymacskákat ünnepelték Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ENSZ Közgyűlése 5 éve döntött arról, hogy március 3-át a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) 40 éve ezen a napon fogadták el.

MTI Fotó: Balázs Attila

A CITES a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely kifejezetten azzal a céllal született, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet.
Ebben az évben, ezen a jeles napon, az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a CITES Titkársága kezdeményezésére,

kiemelten a nagymacskákra, az állományaikat veszélyeztető tényezőkre és védelmükre hívják fel a figyelmet, hiszen számuk az elmúlt évszázadban riasztóan visszaesett, főként az élőhelyeik és élelmük mennyiségének csökkenése, az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem miatt.

A Nyíregyházi Állatpark nagy örömmel csatlakozott az eseményhez, hiszen az ország legnagyobb nagymacska kollekciója itt található, s egyik legfontosabb feladatának, az ide látogatók szemléletformálását tekintik, a fajmegőrzés mellett.

Őket is ünnepeltük

A Nyíregyházi Állatpark tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, s az európai fajmegőrzési program keretében, (EEP) több kritikusan veszélyeztettet és veszélyeztetett fajt, alfajt tenyészt sikeresen a nagymacskák közül is.

Jelenleg szumátrai, maláj, szibériai és fehér bengáli tigriseket, afrikai és fehér krugeri oroszlánokat, afrikai leopárdokat, perzsa párducokat, jaguárokat, hópárducokat és gepárdokat tartanak, s több nagymacska sikeresen szaporodik a 35 hektáros tölgyerdőben.

Ezen a napon, a „Nagymacskák: ragadozók veszélyben” program során több kifutónál is látványetetésekkel várták a vendégeket és az etetések alatt a zoopedagógus mesélt a ritka állatokról.
A legnagyobb rajongók már nyitásra ott voltak, s minden látványetetésen részt vettek, így láthattak szibériai tigriseket, fehér tigriseket, fehér oroszlánokat, szumátrai tigriseket és perzsa párducokat is táplálkozás közben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés