Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Téli depresszió után tavaszi fáradtság?

| 2018. 03. 27. | 13:07:00
Tanácsadással és folyamatos akciókkal várja Önt is Nyíregyházán a 100 Éves Patika 24 órában.
Téli depresszió után tavaszi fáradtság?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A természet egészére jellemző, hogy az évszakok változása, a napsütéses órák száma, a hőmérséklet változása jelentősen befolyásolja az élőlények viselkedését.

Nemcsak a medvék alszanak téli álmot, a mi szervezetünkre is hatással van a hideg évszak. A téli depresszió szezonális depresszió, a sötét, téli hónapokban jelentkezik, és tavasszal ér véget. A téli depresszióban szenvedők erőtlenek, szomorúak, az édességek iránti vágyuk fokozódik, emiatt súlygyarapodás is megfigyelhető. További tünet a nagy alvásigény, a csökkenő munkakedv és általában a lelkesedés alábbhagyása. Mindezt

emelkedő melatoninszint kíséri, ami a frissességért felelős szerotonintermelés csökkenésével is összefüggésben van.

A megfelelő folsavbevitel például javítja ezt az állapotot, mint ahogy a megfelelő omega-3 zsírsav és a triptofán bevitel is, amelyek a szerotonintermelést segítik, ami pedig a megfelelően hangulathoz szükséges. Fogyasszunk sok halételt, a tejtermékekben, vörös húsokban, szárnyasokban, a tojásban, található ebből az anyagból elegendő mennyiség, az állati eredetű fehérjéket kevésbé kedvelők fogyasszanak sok burgonyát, zabot, banánt és egyéb hüvelyeseket, például zöldborsót, csicseriborsót. Ha a lehangoltság és a rosszkedv csak a sötét napokon jellemző, valódi depresszióról nem beszélhetünk.

A nappalok hosszabbodásával, a napsütéses órák számának növekedésével legkésőbb május elejére spontán megszűnik a fényhiány okozta téli depresszió. Ilyenkor a lehangoltságot a tavaszi fáradtság válthatja fel, hiszen a téli nyugalmi állapotból ismét fokozottabb üzemmódra kapcsol szervezetünk, azonban a szükséges vitaminok nem feltétlenül állnak rendelkezésre elegendő mennyiségben. Ezért tavasszal igyekezzünk minél változatosabban táplálkozni, fogyasszunk sok primőr terméket vagy erre a célra javasolt vitaminkészítményekkel segítsük szervezetünk működését.

Egyéb tanácsadással és folyamatos akciókkal várja Önt is, a 100 Éves Patika 24 órában!

Nyíregyháza, Hatzel tér 1.
42/780-260
info@100evespatika.hu
www.100evespatika.hu
facebook.com/100evespatika

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés