Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amennyire áldás, lehet átok is az internet

| 2018. 05. 18. | 14:21:00
Elég, ha a világ kitárul, nekünk nem kell kitárulkozni.
Amennyire áldás, lehet átok is az internet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lassan kilépni sem kell a szobából, mégis képben vagyunk a világ dolgairól, osztozhatunk barátaink, ismemerőseink örömében és bánatában, ám legyünk nagyon óvatosak, mert amennyire megkönnyíti életünket az internet, annyi kárt is okozhat, ha olyan adatokat, fotókat, információkat osztunk meg magunkról, amihez senkinek semmi köze. Az internetezés világnapján ezekre a veszélyekre hívta fel a figyelmet Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

A digitális eszközök és alkalmazások használata rengeteg előnnyel jár, érdemes azonban figyelmet fordítani e területen is a biztonságra.

Az internethez kapcsolódó bűncselekmények ugyanúgy büntetőjogi felelősséget vonnak maguk után, mint a neten kívül történt törvénysértések.

Fontos, hogy védekezzünk ezek ellen.

A különböző közösségi oldalakon közzétett és megosztott személyes jellegű információk rendkívül nagy veszélyt jelenthetnek, hiszen a megosztás által megnyílik a lehetőség az azokkal való visszaélésre is. Sajnos, sok fiatal esik áldozatul ilyen módon különböző bűncselekményeknek, melyek között nem ritka a súlyosan büntetendő gyermekpornográfia bűntette. A fiatalkorúak hiszékenységét kihasználva, bizalmukba férkőzve akár bűnelkövetői hálózat áldozataivá is válhatnak A Nyíregyházi Törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságokon 2017-ben több ilyen jellegű bűncselekmény miatt zajlott eljárás.

Az internet világnapján érdemes a biztonságos internethasználat alapelveiről elgondolkodni, s netezéskor körültekintően eljárni. Ennek során

hasznos, ha nem tesszük közzé személyes adatainkat, s nem fogadunk el idegenektől érkező bejelöléseket a közösségi oldalakon.

Ne dőljünk be továbbá az idegen e-mail címekről érkezett, jelszavakat kérő leveleknek akkor sem, ha egy ismerősünk ismerőse kéri - tette hozzá a sajtószóvivő.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés