Hirdetés

Ötvenezer forint is lehet a fürdőzés ára!

Cívishír

2018.07.06. 18:54

Ötvenezer forint is lehet a fürdőzés ára!
Gyereket még a parton se hagyjanak felnőtt felügyelet nélkül! (Illusztráció: Pixabay)

Ha nyár, akkor sokan fordulnak a szabad vizek felé.

Hirdetés

Nyáron sokan keresik fel a szabad vizeket, folyókat, holtágakat, hiszen több helyen is megengedett a fürdőzés. Hangsúlyozandó: inkább utazzanak többet egy kijelölt fürdőhely érdekében, minthogy ismeretlen helyen menjenek a vízbe. A szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők vízhőmérsékletétől, ezeken a helyeken különösen tanácsos elkerülni, hogy felhevült testtel ugráljanak a vízbe, elkerülendő az izomgörcs okozta fulladást!  – figyelmeztet a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Azt se feledjék, hogy aki tiltott helyen fürdik, 5-50 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el. A bírságot rendőr, közterület-felügyelő, természetvédelmi őr és halászati őr is kiszabhatja! A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben tábla jelzi! Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a folyók, az erős sodrás és az örvényképződés miatt, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyesek. A bányatavak a hirtelen változó vízmélység és hőfok miatt követelnek nagy elővigyázatosságot.

Semmiképp ne feledjék, hogy 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben! Gyermeket még a vízparton se hagyjanak felügyelet nélkül! Úszni nem tudó gyermekek esetében indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata! 14 éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit!

Tanácsok

  • Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
  • Gyengén úszók csak sekély vízben mártózzanak meg! 
  • Szeszes ital hatása alatt a vízbe menni életveszélyes!
  • Teli gyomorral nem javasolt a fürdőzés!  
  • A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, kisodródhat a mély vízre!
  • Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!
  • Ha valaki bajba kerül, azonnal hívjanak segítséget, értesítsék a vízimentőket vagy a strand személyzetét!
Rendőrségi tanácsokSzabad vizek

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés