Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt változás, amitől szívhatja a fogát 2019-ben

| 2019. 12. 30. | 17:45:00
Drágul a pálinka, a cigaretta, átalakul a cafetéria.
Öt változás, amitől szívhatja a fogát 2019-ben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
  1. Folytatódik a cigaretta adójának emelése, kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána júliusban; jövő nyáron már az 1500 forintot is elérhetik a legdrágább cigaretták.
  2. Nagyot drágul a pálinka: a népegészségügyi termékadó növekedése miatt 700 forinttal ugrik meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára.
  3. Emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár: 2019-ben 64 év lesz a korhatár (az emelkedés a 65 év eléréséig tart, ez 2020-ban lesz) a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás.
  4. Átalakul a cafeteria szabályrendszere. Megszűnik a legelterjedtebb elemek adókedvezménye, így kérdés, hogy a munkáltatók milyen értékben tartják meg a juttatásokat. A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés - ahol az összes közteher 34,5 százalék - mellett kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltató béren kívüli juttatásként nem adhat a munkavállalóinak legfeljebb évi 100 ezer forint összegű pénzjuttatást.
  5. Több új gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába csak az Euro 5 vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek.

A pénztárcánkat érintő további változások pro és kontra a Pénzcentrum.hu oldalán!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés