Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korlátozzák a fájdalomcsillapítókhoz való hozzáférést

| 2019. 05. 20. | 14:31:00
Kiszámíthatatlan a lakossági reakció, mondta a HGYSZ szakmai igazgatója a Világgazdaságnak.
Korlátozzák a fájdalomcsillapítókhoz való hozzáférést
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Újabb fájdalomcsillapítókat vonnak be a vényköteles körbe. Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben. A patikusok sem ismerik pontosan az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét, kiszámíthatatlan, hogy ez milyen reakciót vált ki a lakosságból – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a Világgazdaságnak.

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, melyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént. Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből egyébként évente 2,5-3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság.

A szakember szerint a gyógyszertárak nehezen tudják eldönteni, hogy a várható rohamra készülve növeljék-e az érintett termékek készletét, vagy éppen ellenkezőleg, a korlátozás miatt kezdjék el csökkenteni, de az biztos, hogy a korábbi terveiket felül kell vizsgálniuk.

Az ibuprofen rendszeres használata egyes források szerint káros: gyengíti a szívizomot ezért negyven fölött senkinek nem ajánlott, illetve rendkívül rossz hatással van a férfiak nemzőképességére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés