Még több szúnyog lehet a klímaváltozás miatt

MTI

2019.07.07. 17:14

Még több szúnyog lehet a klímaváltozás miatt

Magyarországon 50 féle őshonos és 3 új, invazív szúnyogfaj ismert.

Hirdetés

Hirdetés

A kutatók a lakosság segítségét kérik például az ázsiai tigrisszúnyogokkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez – mondta Garamszegi László, a MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 aktuális csatornán július 7-én.

Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának. A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet, mert viszonylag kevés – vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott – vízből is sok szúnyog kelhet ki.

A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök, irtó-, riasztószerek, illetve szúnyogháló a leghasznosabb.

Garamszegi László arra is felhívta a figyelmet: a szúnyogcsípés nem csak kellemetlen, de betegségeket is terjeszthet. Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog például több tucatnyi betegséget terjeszthet. Magyarországon 50 féle őshonos és 3 féle új, invazív szúnyogfaj ismert. Arról még keveset tudnak a kutatók, hogy például a tigrisszúnyogok pontosan hol jelentek meg, áttelelnek-e, ezért kérik a lakosságot, hogy aki tud, a www.szunyog.okologia.mta.hu oldalon segítse információkkal a szakembereket.

szúnyogklímaváltozás

Szóljon hozzá!

Hirdetés