Úgy tűnik, megvan az ebola ellenszere

2019.08.13. 15:28

Úgy tűnik, megvan az ebola ellenszere
Ebola elleni védőoltást kap egy kislány Gomában 2019 augusztusában (Fotó: Augustin Wamenya/AFP)

A WHO két gyógyszert is hatékonynak talált.

Hirdetés

Hirdetés

Két megfelelően hatékonynak bizonyult gyógyszert választott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ebola leküzdésére kifejlesztett gyógyszerek közül, s ezentúl csak ezeket alkalmazzák a járványos betegség kezeléséhez – írja az MTI. A WHO a 2018 novemberében Kongóban kitört ebolajárvány nyomán indította el négy ebolagyógyszer hatékonyságának vizsgálatát. Ennek eredményeként választották ki azt a két, REGN-EB3 és mAb114 nevű hatóanyagot, melyek antitestekkel támadják az ebola vírusát, ezáltal semlegesítik a kórokozó emberi sejtekre gyakorolt hatását. Az antitesteket az ebolát túlélő betegek szervezetéből vonták ki.

A WHO hétfői közleményében leszögezi, ezentúl csak ezt a két szert használják a kezelésekhez, mivel akár 90 százalékos túlélési arány is el lehet érni velük, ha korai stádiumban megkezdik a kezelést.

Az ebola olyan vírus, amely a beteg vagy elhalálozott testnedveivel, vérével való közvetlen kontaktus útján fertőz. A vírust fertőzött denevérek és főemlősök is terjeszthetik. A betegség lázzal, izomfájdalommal, fáradtsággal, hányással, súlyos fejfájással, gyengeséggel, hasmenéssel, hasi fájdalmakkal, indokolatlan vérzéssel jár. A fertőzöttel való kontaktus után 2-21 nap alatt alakul ki a betegség. Jelenleg nincs elfogadott oltóanyag vagy kezelés a vírus ellen, ezért nagyon fontos a megelőzés. A kongói ebolajárványt egy hónappal ezelőtt nyilvánította globális egészségügyi vészhelyzetté a WHO.

Augusztus 6-ig az országban 2781 ebolás esetet jegyeztek fel, a vírusfertőzés 1866 ember halálát okozta.
gyógyszervírusWHOebola

Szóljon hozzá!

Hirdetés