A kormány mégsem szünteti meg az OKJ-s képzési rendszert

2019.09.06. 13:33

A kormány mégsem szünteti meg az OKJ-s képzési rendszert
A kép illusztráció.

171 alapszakma marad.

Hirdetés

Hirdetés

Az Országos Képzési Jegyzék jelenleg 573 szakmát, illetve ezekre ráépülő egyéb képzettséget tartalmaz. Az index értesülései szerint a most zajló felülvizsgálat során ezek számát 171-re szűkítették. A nyáron jelentették be, hogy alapvetően átalakítják az OKJ-s képzések rendszerét.

Mostanra tisztázódott, hogy teljesen különválasztanák az iskolarendszerű képzésben tanulható alapszakmákat, és a tanfolyamokon, kurzusokon elsajátítható részképzettségeket, specializációkat. 

A 171 alapszakmát csak iskolarendszerű képzésben lehetne elsajátítani nappali vagy esti tagozaton, állami, egyházi vagy magánfenntartású szakképző intézményben. Továbbra is megmaradnának ezen kívül a felnőttképzési és a vállalati továbbképzési tanfolyamok, amelyeken az alapszakmákra épülő specializációkat, részszakképesítéseket lehetne tanulni és a képzések végén mindenki csak államilag akkreditált vizsgaközpontokban szerezhetné meg az oklevelét. 

Az OKJ „megrostálását” elvégezte a vállalkozások bevonásával megalapított 19 ágazati készségtanács – így jött létre az új lista. Az átalakításra azért van szükség, mert az Országos Képzési Jegyzék mostanra teljesen széttagolt és túlspecializált lett. A cél az volt, hogy határozzák meg a szélesebb spektrumú alapszakmákat, amelyeknél olyan alapkészségeket is tanítanának majd, mint a digitális ismeretek, a vállalkozási ismeretek vagy a nyelvismeret. 

Az országgyűlés már ősszel elfogadhatja a szakképzést és a felnőttképzést érintő változásokat, hogy a beiskolázást a jövő év elejétől már az új szabályok szerint kezdhessék meg. 
oktatásOKJ-s képzés

Szóljon hozzá!

Hirdetés