Hiánycikk lett az egyik bárányhimlő elleni védőoltás

szabolcsihir.hu

2019.09.19. 15:52

Hiánycikk lett az egyik bárányhimlő elleni védőoltás
A kép illusztráció.

Gyártási probléma lépett fel.

Hirdetés

Hirdetés

Hetek óta problémás a két, bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzése a patikákban – tudta meg a 24.hu. A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként gyártási problémát jelöltek meg. Az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxnál ugyan nem jelent meg a készlethiányra figyelmeztető jelzés, de több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak.

A portál értesüléseit megerősítette Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke is.

A gyermekorvos szakmai berkekből úgy értesült, a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell. A két oltóanyag gyakorlatilag azonos hatóanyagot tartalmaz, azonban az egyik készítménnyel megkezdett oltási sorozatot nem lehet a másik típussal folytatni. Az oltóanyag miatti pánik elérte a közösségi médiát is, az anyukák az interneten panaszkodnak, egymástól kérnek segítséget. 

A bárányhimlő rendkívül fertőző, hosszú lappangási idejű betegség. Cseppfertőzéssel terjed, a védőoltással nem védett emberek zöme még gyermekkorában átesik a megbetegedésen. Kialakulása a 3 és 10 éves kor közötti időre tehető. A betegséget a varicella-zoster vírus okozza, amely egyike a nyolc ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak. A immunitáshoz két oltás szükséges, 15-20 nap alatt alakul ki a védettség. A bárányhimlő elleni oltás kötelező és ingyenes a 2018. július 31-e után születettek számára. Az első injekciót a gyermek 13 hónapos, a másodikat 16 hónapos korában kell beadni.
védőoltásbárányhimlő

Szóljon hozzá!

Hirdetés