Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A McKenzie-torna már Nyíregyházán is ismert

| 2019. 11. 05. | 11:55:00
A gyakorlatokat és pontos instrukciókat a gyógytornászok megtanítják.
A McKenzie-torna már Nyíregyházán is ismert
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A McKenzie-módszert még az 1980-as években fejlesztette ki egy új-zélandi gyógytornász. A világszerte ismert és sokak által kedvelt fizioterápiás eljárás a gerinc- és végtagízületekkel kapcsolatos fájdalmak esetén azok kezelésére szolgál. A módszer rövidített neve MDT, azaz Mechanikai Diagnózis és Terápia. Gerincfájdalmak és porckorongkopások esetén gyakorta alkalmazott módszer. Ide tartozik a sérvesedés már egészen enyhe állapota is, amikor a porckorongok belső, kocsonyás magja még nem szakadt ki, de már kitüremkedik. A központban gyakorlott és proi gyógytornászok segítik a betegeket személyre szabott kezelési tervvel.

A különleges terápiát egy alapos mechanikai állapotfelmérés előzi meg. A módszer feltalálójának megközelítése szerint a mozgásszerv fájdalom mechanikai eredetű, így összefügg a hétköznapi mozgással, a rossz testtartással. A vizsgálat során a szakemberek azt ellenőrzik, hogy pontosan milyen mozdulatnál jelentkeznek a fájdalmak.

Ha a pontos vizsgálat megtörténik, utána felállítható a személyre szabott kezelési terv.

A terápia csak a beteg közreműködésével járhat sikerrel, hiszen manuális fogásokat alkalmaznak a szakemberek, de a terápia az aktív mozgásra épül. Ezeket a mozgásokat a betegek otthon, önállóan is el tudják végezni. A gyakorlatokat és pontos instrukciókat a gyógytornászok megtanítják, így otthon ezeket már csak el kell végezniük a betegeknek.

A terápia megelőzésnek is tökéletes, hiszen a hát-, a váll-, valamint a nyakfájdalmak sokszor újra előforduló tünetek. A terápia nagy előnye, hogy prevenciónak is felfogható. A módszer egyik alappillére, hogy a betegeknek megtanítsa a helyes testtartást és a gerincbarát mozgásokat. Nemcsak a hát és a gerinc, hanem az ízületi problémák és végtagfájdalmak esetén is ajánlott módszer, emellett baleseti sérülések rehabilitációs időszakában is alkalmazható. Nagyon fontos, hogy a legintenzívebb fájdalom esetén egyéni elbírálás alá esik a módszer alkalmazása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés