A koraszülés népbetegségnek tekinthető Magyarországon

szabolcsihir.hu

2019.11.17. 11:39

A koraszülés népbetegségnek tekinthető Magyarországon
Koraszülött gyermek inkubátorban a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Minden tizedik gyermek a 37. hét előtt jön világra.

Hirdetés

Hirdetés

Lila fénnyel világítják ki a Lánchidat november 17-én, a koraszülöttek világnapján, hogy felhívják a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára – közölte a Melletted a helyem Egyesület az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarországon évente minden tizedik, vagyis 8000 gyermek születik a 37. hét előtt, közülük majdnem 1500 kritikusan alacsony súllyal. A koraszülöttekhez hasonlóan veszélyeztetettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők is.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről. A világnapon debütál az egyesület és Pénzes Boróka, egy érintett édesanya által két éve elindított, a koraszülött kisbabák szüleit kilenc témában tájékoztató PICi filmek projekt utolsó kisfilmje is. A projekt célja, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását segítik. A minden koraszülőt érintő és a koraszülöttek ellátása, fejlődése szempontjából fontos témákat feldolgozó filmek a www.picifilmek.com, az egyesület közösségi oldalán és egyes kórházak osztályain is elérhetőek.

A projekt várhatóan folytatódik, további témákkal bővül, és a filmek feliratozásával angol nyelven is hozzáférhető lesz.
Magyarországkoraszülött

Szóljon hozzá!

Hirdetés