Hirdetés

Veszélyes, kéntartalmú élelmiszert vont ki a Nébih

szabolcsihir.hu

2020.02.12. 16:13

Veszélyes, kéntartalmú élelmiszert vont ki a Nébih
A kép illusztráció.

Visszafizetik a termék árát.

Hirdetés

A laboratóriumi vizsgálat magasan a határérték feletti, kéntartalmú adalékanyagot mutatott ki a termékből. A hozzáadott, allergén anyagnak számító adalékanyag a jelölésen nem volt feltüntetve. A csomagoláson „100% natural” (100% természetes), továbbá „no added preservative” (hozzáadott tartósítószer nélkül) szerepel, így a termék jelölése is megtévesztő.

A Nébih minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül, azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból való kivonását, visszahívását, valamint további hatósági intézkedésig megtiltotta a forgalomba hozatalát.

A termék adatai:
Termék neve: LOLO tomato veggie snack (paradicsom chips, szárított paradicsom)
Márka: LOLO
Csomagolás: védőgázas csomagolásban
A termék jelölésén szereplő forgalmazó: Lolo Snack Kft. (Kaposvár)
Gyártó: Opti-Cost Kft. (Kaposvár)

A forgalmazó jogkövető módon megkezdte a termékek forgalomból való kivonását és a vásárlóktól való visszahívását. A Nébih és a Lolo Snack Kft. arra kéri a vásárlókat, hogy aki ilyen terméket vásárolt - különösen, aki a kén-dioxidra érzékeny – ne fogyassza el, vigye vissza a terméket a forgalmazó üzletbe, ahol az árát visszafizetik. Amennyiben a fenti termék forgalmazását észleli, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében, jelezze azt a Nébih zöldszámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

Az allergénekről

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a ként is.

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok, többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.
Nébihtermékvisszahívás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés