Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan tudhatom meg, hogy allergiás vagyok?

| 2020. 07. 27. | 12:17:00
A pontos diagnózis felállításához tesztre van szükség.
Hogyan tudhatom meg, hogy allergiás vagyok?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az allergiához kapcsolódó kellemetlen tüneteket bizonyára mindenki tapasztalta már a környezetében. A viszonylag könnyen diagnosztizálható szénanátha, vagy más pollenallergiák során az ember immunrendszere túlműködésbe kezd, és az így kiváltott reakciók sora adja az allergiás állapotot. 

Vannak azonban olyan esetek, amikor az allergiát kiváltó okok meghatározása nem egyértelmű. Ilyenkor érdemes felkeresni a megfelelő szakembereket és orvosokat, hogy a különböző tesztek segítségével kiszűrhessék a szervezet számára irritáló anyagokat.

Miért van szükség allergia tesztre?

A tesztek segítségével a kezelőorvos gyorsan és könnyen megállapíthatja, hogy mely anyagokra vagyunk allergiásak. Továbbá ezen információk birtokában az orvos segítségével közösen kialakíthatjuk az allergén anyagokat kerülendő életmód első lépéseit, és megtörténhet az esetleges gyógyszeres kezelésre, vagy immunterápiára irányuló konzultáció is. Az allergiateszteket minden esetben egy alapos kórtörténeti vizsgálat előzi meg, amely során az orvos igyekszik minél pontosabb képet kapni a páciens addigi tüneteiről és azok kezelési módjáról. Mivel az allergiára való hajlam genetikai úton is örökölhető, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy a családban voltak-e másnak is hasonló allergiás tünetei. Készüljünk fel a kérdésekre, gondoljuk át, mióta tartanak a tünetek, hogyan törnek ránk, gyanakszunk-e kiváltó okra, illetve, hogy volt-e, van-e a családban más problémás személy!

Milyen típusú vizsgálatok léteznek?

Az allergia vizsgálatnak alapvetően két fajtája van. Az egyik a bőr felületén végzett, míg a másik a vérmintából diagnosztizált teszt. A legtöbb esetben a bőrön keresztül végzett úgynevezett “prick teszt” kerül elvégzésre. A procedúra során a bőrt a tesztet végző orvos óvatosan megkarcolja, és a vizsgálni kívánt anyagokat, cseppfolyósított formában a bőrre juttatja. Ha a bőrre juttatott minta hatására, valamilyen reakció jelentkezik, például elszíneződés, duzzadás, viszketés vagy bőrpír, úgy az adott anyagra kimutatható az allergiás reakció.    

Az ilyen típusú tesztek alkalmazásával könnyen kimutathatóak a szénanáthára, az allergia okozta asztmára, az ekcémára, a különféle ételallergiákra, a penicillinre, illetve a méh csípésére adott allergiás jelek és tünetek. Egy-egy bőrön keresztül végzett vizsgálat körülbelül 20-30 percet vesz igénybe, és az eredmények a vizsgálat során rögtön kimutathatóak. 

Ha fennáll annak a veszélye, hogy az adott allergén túl heves reakciót vált ki, úgy a kezelőorvos elrendelheti a vérminta alapján készülő allergia tesztet is. A levett vért ilyenkor laboratóriumi körülmények között vizsgáljak, amely során az allergiát kiváltó anyagokat a vérbe juttatják és a minta reakcióját figyelve vonnak le következtetéseket a szakemberek. 

Különleges esetekben előfordulhat, hogy olyan ételallergiát állapít meg az orvos, amelyet legegyszerűbben étkezési szokásaink megváltoztatásával szűrhetünk ki - tesztek helyett. Ilyenkor a konzultációt követően bizonyos típusú élelmiszerek elhagyásával, vagy fogyasztásával határozhatóak meg az egyes allergén anyagok. Ezek a megfigyelésen alapuló szűrések természetesen időigényesek, de mindenképpen szükségesek egészségünk érdekésben.

A tesztek hátrányai 

Mint minden orvosi beavatkozásnál, úgy az allergia vizsgálatoknál is vannak olyan egyedi esetek, amikor nem érdemes elvégezni a teszteket. 

Ritka esetekben az allergiateszt azonnali, súlyosabb reakciót válthat ki, amely az azt felügyelő orvos gyors közbeavatkozását igénylik. Ez egyfelől igazolja az allergént, másfelől kellemetlen tünetekkel jár.

Az allergiatesztek egy másik, jóval enyhébb lehetséges mellékhatása a bőrön apró, piros pontok formájában jelentkező bőrpír, amely általában néhány napon belül, szteroidos krémek segítségével múlik el. A tesztek után a kezelőorvosok általában még antihisztamin tartalmú készítményeket, illetve gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszereket írhat fel az allergén anyagokra adott reakciók intenzitásától függően.  

Összefoglalva tehát mindenképp forduljunk orvoshoz, ha valamilyen allergiás tünetet észlelünk magunkon. Az allergiatesztek gyors és egyszerű vizsgálatok, amelyek segítségével pontos diagnózis állítható fel. Az allergia kezelésére és a tünetek mérséklésre számtalan gyógyszer és gyógyhatású készítmény áll rendelkezésre, így az allergiás tünetek mellett sem kell lemondanunk a teljes értékű életről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés