Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önnek is elege van a poloskákból?

| 2020. 09. 30. | 14:53:00
A hűvös idővel helyenként szinte elözönlik a lakásokat.
Önnek is elege van a poloskákból?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy-két évtizede még szinte ismeretlenek voltak Magyarországon, mára azonban egyre több helyen jelennek meg a nem őshonos címeres poloskák. A Sokk a rovar elnevezésű Facebook-közösség most elkészíti e poloskák országos térképét, hogy megtudhassuk, hol terjedtek el és találhatók meg nagy számban e bűzös rovarok.

Mint írják, az invazív fajok egyedeivel év közben is találkozhatunk, de többnyire inkább a szabadban. Az időjárás hűvösebbé válásával azonban helyenként szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, gyakran csapatostul találkozhatunk velük a nyílászárók körül vagy a falakon.

A címeres poloskák még nem lakták be az egész országot. Van, ahol szinte inváziószerű a jelenlétük kora ősszel, más viszont alig találkozni velük. A Sokk a rovar Facebook oldal éppen ezért most kéthetes akcióval igyekszik felmérni, hogy hol, mennyi és milyen fajta invazív címeres poloska észlelhető. Egy kérdőív kitöltésével bárki segíthet az országos poloskatérkép létrehozásában. Az elterjedésüket megmutató felmérés adatai a kutatók, biológusok munkáját is segítheti, hiszen a Magyarországon viszonylag újkeletű rovarfajok itteni életéről is kevés még az információ, tapasztalat. Egy ilyen térkép segíthet megérteni, miért és hol terjednek a leggyorsabban, milyen környezeti feltételek járulnak hozzá a leginkább az elszaporodásukhoz.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés