Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lombszívó vagy lombfúvó: melyik éri meg jobban?

| 2020. 11. 16. | 09:14:00
Nem kell mindig választani a kettő között.
Lombszívó vagy lombfúvó: melyik éri meg jobban?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha olyan „jó problémáink” vannak, mint a lombok eltakarításának kérdése, lakjunk saját vagy bérelt családi házban vagy esetleg lakásban, amelyikhez saját vagy közös kert is tartozik. Különösen idén, 2020-ban felbecsülhetetlen előny ez. Nyilván egy kis kert esetén az ember kézzel vagy motor nélküli szerszámmal áll neki a lombok gyűjtéséhez és eltakarításához, de a kényelem és a munkaidő megtakarítása miatt érdemes lehet lombszívó vagy lombfúvó mellett dönteni.

Fújjuk vagy szívjuk a lombokat?

Mindegyik gépnek megvannak a maga előnyei, de nem kell mindig választani a kettő között. Sőt, bár elsőre, laikus szemmel a két gép egészen eltérőnek tűnhet (porszívó van, de mire mennénk egy porfújóval!?), a funkciójuk egészen hasonló. Sőt, választanunk általánosságban nem két külön eszköz között kell, hanem a „csak lombfúvó” és a lombszívós lombfúvó között.

Milyen áron érhetők el a készülékek?

Az Emaki oldalon kezdett keresésben a legolcsóbb komplex készülék mind fúvó, mind szívó funkcióval rendelkezik. Ez a Riwall Pro REBV 3200 E elektromos gép 3200 W-os motorral már 12.000 Ft alatt megvásárolható. Ehhez teleszkópos szívócső tartozik, így kis helyet foglal csak, könnyen tárolható, míg a nagy teljesítményű motorjával Forma 1-es sebességű, 270 km/h-s fújósebességgel és 13500 liter / perces szívóteljesítménnyel lehet szolgálatunkra. Egy rendkívül könnyű, 3 kg alatti lombfúvóról beszélünk, amely 45/50 literes gyűjtőzsákkal érkezik.

Ha a lombszívás nem lényeges számunkra, de nincs áramforrás a közelben, vagy nem akarunk vele bajlódni, egy akkumulátoros készülék lehet a leginkább megfelelő számunkra. Csupán ezer forinttal drágábban miénk lehet a Hecht 9020-as típusú lombfúvó (ennek azonban az akkumulátor és a töltő nem tartozéka!). Ezzel a portól, szeméttől, porhótól is megszabadulhatunk, ez 198 km/h-s fúvósebességre képest és tömege másfél kilogramm alatti.

Ha az elektromos készülékek nem a mi világunk, árban valamivel feljebb kell nézelődni: a két legolcsóbb benzinmotoros lombfúvó-szívó gép a Hecht 9254-es és a Riwall Pro RPBV 26-os, mindkettő 40.000 Ft-os áron.

A Riwall készüléke 1 lőerős, 26 köbcentiméteres, 2 ütemes motorú, 252 km/h-s légsebesség elérésére képes, míg a szívóteljesítménye 10200 liter/perc. Fél literes tankkal és 45 literes gyűjtőzsákkal érkezik. Súlya 4,3 kg, míg méretei 91 cm x 28 cm x 39 cm.

A Hechté pedig ugyanezen az áron sok szempontból ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkezik: 1 lóerő, 26 ccm, 2 ütemű motor, azonban jóval kevesebb légsebességgel kell beérnünk, 148 km/h-val, míg a gyűjtőzsák valamivel nagyobb: 50 literes. Súlya azonban kb. 30 százalékkal nagyobb, 5,8 kg-os tartozékai nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés