Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jövő a kényelmi élelmiszereké

| 2021. 01. 08. | 11:10:00
Konyhakész céget vásárolt egy évvel ezelőtt a debreceni székhelyű Tranzit-csoport.
A jövő a kényelmi élelmiszereké
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A csirkék, libák és kacsák tenyésztésével, feldolgozásával foglalkozó Tranzit cégcsoport közel egy éve vásárolta meg a kényelmi élelmiszereket – tovább-feldolgozott, panírozott és fagyasztott termékeket – gyártó Marnevall Zrt. részvényeinek a 100 százalékát.

Éppen kapóra jött...

„Ez a tranzakció szorosan illeszkedik a Tranzit-csoport hosszú távú stratégiájába, hogy növelni akarjuk a tovább-feldolgozott termékeink választékát. Ez irányba az első lépést 2014-ben tettük meg a kacsasütő üzem létesítésével. Évi másfél millió kacsa sütésére terveztük a beruházást, viszont a termék sikerességén felbuzdulva 2017-ben megdupláztuk a kacsasütő kapacitását. Ezzel párhuzamosan a nyugat-európai fogyasztói igények mellett elkezdtük vizsgálni a kelet-európai fogyasztói szokásokat is. Közben bejött a csirke-nevelés, - feldolgozás, és hamar kiderült, hogy akkor tud sikeres lenni egy tovább-feldolgozó üzem, ha megfelelő alapanyag-háttér társul hozzá. Miután ez utóbbi nálunk csirkéből, kacsából és libából is rendelkezésre állt, eljátszottunk a gondolattal, hogy bővítenünk kellene a tovább-feldolgozott termékeink körét. Felmerült egy új saját üzem lehetősége, de még mindig nem tudtuk, hogy pontosan milyen termékkörökben és mit szeretnénk gyártani. 2019-ben lényegesen tisztult a kép, hiszen létrehoztuk a közös vállalatot a francia tulajdonos-társakkal, akiknek komoly tapasztalatuk van a magas feldolgozottságú termékek tekintetében. Az ő tudásukra is támaszkodva olyan termékkörben gondolkodtunk, ami elsődlegesen itt, Kelet-Európában sikeres tud lenni. Végül a panírozott termékek körére esett a választásunk. Ekkoriban keresett meg minket a Marnevall Zrt. alapító-tulajdonosa azzal, hogy mi lenne, ha saját tovább-feldolgozó helyett az ő itthon és külföldön is jól prosperáló vállalkozását vásárolná meg a Tranzit Csoport. Felgyorsultak az események, és 2020 februárjában le is zárult a tranzakció. Az azóta eltelt közel egy évben a Marnevall menedzsmentje és a teljes kollektívája bebizonyította számunkra, hogy értik a dolgukat, hiszen még egy ilyen világjárványos piaci környezetben is növekedési pályán tudott maradni a cég – adott hangot elégedettségének Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója.

Aranyat érő szaktudás

– A Marnevall gyorsfagyasztott kényelmi élelmiszereket gyártó cég, ami azt jelenti, hogy magas feldolgozottsági szinten állítunk elő készre sütött ételeket. A kényelmi élelmiszer kategória rendkívül tág fogalom, a levesporoktól a salátaöntetekig rengetegféle termékről beszélhetünk, a Marnevall elsősorban a panírozott mirelit-, hús-, zöldség- és sajtkészítmények piacán mozog. Ebben a kategóriában Magyarországon piacvezetők vagyunk, Közép-Kelet-Európában az élmezőnyben helyezkedünk el, de egész Európa-szerte jegyeznek bennünket – kezdte a bemutatkozást Liszenkó Gergely, a Marnevall Zrt. vezetője. A két telephelyen (Debrecenben és Törökszentmiklóson) korszerű gyártóüzemmel rendelkező cég mintegy 200 főt foglalkoztat és tavaly 8,7 milliárd forint árbevételt ért el. – A Marnevall törökszentmiklósi üzemében 1987 óta gyártunk panírozott húskészítményeket. Van olyan márkánk (a Ripp-Ropp), ami több, mint 30 éve jelen van a hazai piacon. 2005-ben vette meg Markovits László a törökszentmiklósi üzemet, aki új alapokra helyezte a termelést, a kereskedelmet, növelve a működés hatékonyságát. Olyan technológiát telepített az üzembe, amely módot adott arra, hogy a termékeket emberi kéz érintése nélkül, magas automatizáltság mellett állítsuk elő. Az eredményes működés lehetővé tette, hogy 2013-ban elkezdődjön a debreceni üzem kialakítása, ahol a magasabb hozzáadott értékű és minőségű termékeket gyártjuk. A technológiai fejlesztések és innovációk a tulajdonosváltást követően is megmaradtak, sőt a nemzetközi tudásbázis, a tőkeerős tulajdonosi háttér és elkötelezettség mindkét területen új távlatokat nyitott számunkra... – vetítette előre a cégvezető.

Egyre kedveltebbek

Liszenkó Gergely hangsúlyozta, hogy az általuk gyártott termékkör évről-évre bővül (éppen azért, mert kényelmesek). „A vendéglátásban tapasztalható szakemberhiány és a rohanó életvitel okán az előkészített húskészítmények egyre kedveltebbek, hiszen pár perc alatt elkészíthetőek. A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a fogyasztók a magasabb feldolgozottságú és minőségű termékeket keresik, és jelenleg ez határozza meg cégünk innovációs tevékenységét, termékfejlesztéseit, beruházásait is. Piacvezetőként felelősségünk és kötelességünk is edukálni a fogyasztóinkat, megmutatva számukra azt, hogy a kategóriában széles választék áll rendelkezésre, illetve ezen termékek élvezeti értéke hasonlóan magas, mint az otthoni környezetben elkészített házias ételeké.” - mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés