Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúszoboszlón óriási tojások köszöntik a húsvétot

| 2021. 03. 22. | 10:35:00
Kulturális és turisztikai értelemben is az újjászületés évét kínálja a fürdőváros.
Hajdúszoboszlón óriási tojások köszöntik a húsvétot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzat és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár közös szervezésében húsvéti köntösbe öltöztetik a művelődési központ melletti parkot Hajdúszoboszlón. A kezdeményezés célja, hogy a lakosság, a civil szervezetek, az egyházak, iskolák és óvodák közreműködésével olyan látványos, szabadtéri attrakciót hozzanak létre, ami illeszkedik a húsvéti ünnepkörhöz, kifejezve a város újjászületésének kezdetét is szellemi, kulturális és turisztikai értelemben egyaránt.

– Az idei húsvétunk jobban felhívja a figyelmet arra a több évszázad óta fennálló hagyományra, ami ezt az időszakot jellemzi. Éppen ezért a húsvét jegyében összeállítottunk egy programot, ami közös készülődésre hívja a helyi lakosságot – mondta Majoros Petronella. Az alpolgármester kiemelte, a kezdeményezéshez a helyi civil szervezetek, egyházak és magánszemélyeken túl a Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai és diákjai, illetve a helyi óvónők is aktívan hozzájárultak. – Arra kértük a résztvevőket, hozzunk létre egy húsvéti parkot, amit különböző installációs elemekkel díszítünk fel. Tojásfákat állítunk és óriás tojásokat helyezünk el, emellett kedves nyuszifigurákkal ültetjük tele a füvet – ismertette. Kiemelte, a tojásokat, kukókat, hungarocellből vagy egyéb technológiával készített elemeket mindenki otthon készíti el a járványhelyzet miatt. Külön érdekesség, hogy a parkban egy 2 méteres óriás tojást és kilenc 75 centiméterest helyeznek el, melyeket a helyi óvónők és a művészeti iskola tanárai festenek. Hajdúszoboszlón 2020-ban a helyi erőforrásokra támaszkodva 300 villámattrakcióval szórakoztatták a helyieket és a városba látogatókat 60 nap alatt. A civil közösségek és lakosok a húsvéti készülődésből is kiveszik a részüket; van olyan civil szervezet, ami 100 tojást ajánlott fel. A dekorációs folyamathoz az egyházak is csatlakoztak, így mindegyik közösség valamilyen dísze, kelléke meg fog jelenni a területen. - A park kialakításával készülődésünk első lépcsőfokán állunk. Nyitottunk egy ablakkiállítást is, ami a központ színháztermének ablakában látható. Fekete András, helyi görögkatolikus parókus útmenti kereszteket fotózott éveken át, ezekből gyűjtött össze egy válogatást. Az útmenti kereszt szolgálja a lelki eligazodást és figyelmeztet a határok, a kezdet és a vég, a magasság és a mélység jelentőségének felismerésére. Ez a kiállítás üzenete – tudatta.

A húsvét az újjászületés, a megújulás ünnepe, így ez lehet a kiindulópontja annak a megújuló folyamatnak, ami Hajdúszoboszlót jellemzi 2021-ben.

Kulturális és turisztikai értelemben is új attrakcióval készül a fürdőváros. A Bocskai István Múzeumban három állandó kiállítás újul meg, emellett hamarosan elkészül a Fejedelmi Kincstár, ahol elhelyezik Bocskai István koronájának és jogarának hiteles másolatát, és panoptikum minőségű viaszszobor formájában megelevenedik az erdélyi fejedelem is. - Ezt az épületegységet pünkösd időszakában szeretnénk átadni a közönségnek. Ekkora készülhet el a fürdőben a Prémium Zóna, hazánk legattraktívabb szabadtéri wellness fürdőjének egyik legújabb fejlesztése, ami különleges élményvilágot nyújt majd a strandra érkezőknek. Több mint 2500 négyzetméter vízfelülettel és egyedi élményekkel várjuk a fürdőbe látogatókat - emelte ki az alpolgármester.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés