Egyszerű recept arra, hogyan spóroljon meg 50 ezer forintot

MTI

2021.04.06. 15:52

Egyszerű recept arra, hogyan spóroljon meg 50 ezer forintot
A fejlett világ katasztrofálisan pazarol (Fotó: Freepik)

Húsvétkor és karácsonykor gyakran a szükséges étel többszöröse elkészül.

Hirdetés

Hirdetés

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban – közölte a Klímapolitikai Intézet április 6-án.

Világszerte az előállított élelmiszerek csaknem egyharmada megy veszendőbe az ENSZ statisztikák szerint. Az élelmiszerpazarlás akkor következik be, amikor olyan étel kerül a szemétbe, amelynek a hulladékká válása elkerülhető lehetett volna (lejárt szavatosságú ételek, kidobott ételmaradékoka).

A fejlett országokban egy emberre vetítve 105 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente, ezzel szemben Afrikában és Ázsiában 8 kilogramm. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-os és 2019-es felmérése szerint nálunk egy átlagos lakos évente csaknem 68 kilogramm, illetve 65 kilogramm élelmiszerhulladékot termelt. A kidobott élelmiszerek 48,8 százalékánál elkerülhető lett volna a pazarlás. Ez egy főre vetítve mintegy 32-33 kilogramm élelmiszerhulladék.

A közlemény szerint az ünnepek (húsvét és a karácsony) alatt gyakran akár háromszor annyi adag étel is készülhet, mint amennyi szükséges. A pazarlás mérséklése a fogyasztói tudatosság növelésével, a vásárlás és tárolás megszervezésével, a gyermekkori neveléssel ösztönözhető a leginkább.

élelmiszerpazarlásKlímapolitikai Intézet

Hirdetés

Szóljon hozzá!