Miért olyan fontos a soft skillek fejlesztése?

szabolcsihir.hu

2021.04.01. 11:53

Miért olyan fontos a soft skillek fejlesztése?

Valamennyi készség, melyet a mindennapjainkban más emberekkel való kommunikáció során alkalmazunk. 

Hirdetés

Hirdetés

Az interperszonális készségek, azaz a soft skillek minden munkakör minőségi ellátásban fontos szerepet játszanak. A szakmai tapasztalat és szakértelem elengedhetetlen, de a munkatársainkkal való sikeres kommunikáció éppoly fontos a cég zökkenőmentes működése érdekében. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, mit jelent a soft skills fogalma, melyek a legfontosabb soft készségeink, valamint azok jelentőségét az üzleti életben.

Mit jelent a soft skills?

A soft skills alatt tágan értelmezve a szociális készségek összességét értjük, például kommunikációs készség, empátia és nyitottság. Az összes készség ide tartozik, melyet a mindennapjainkban más emberekkel való kommunikáció során alkalmazunk. 

A soft skills határozza meg, hogy meg tudunk oldani egy konfliktust vagy éppen el tudjuk-e kerülni azt, képesek vagyunk-e egy lebilincselő prezentációt tartani, és hatékonyan tudunk-e vezetni egy ránk bízott csapatot. 

A soft skillek jelentősége

Minden nap számos alkalommal, különböző szituációkban használunk soft skilleket, ezért fejlesztésük hatalmas változásokat hozhat az életünkbe. Már egy állásinterjún is rendkívül fontos, hogy képesek legyünk gyorsan megtalálni a hangot a potenciális főnökünkkel. Később, az előléptetések kérdésében is nagy szerepet játszik például az asszertív kommunikáció, és a tárgyalásokon való helytállás. 

Így fejleszd soft készségeidet!

A soft skills fejlesztése életünk szinte minden részén fontos, de mi ennek a legjobb módja? Az első lépés ezen készségek használatának tudatosítása. El kell kezdeni odafigyelni rá, hogy mikor, milyen beszédstílust, testbeszédet és egyéb kommunikációs technikákat alkalmazunk. Majd érdemes rövid önelemzést végezni, ami lehet egy gyors top 10 soft skills lista vagy egyszerűen egy néhány oldalas dokumentum, melyben leírjuk, hogy miben vagyunk jók és miben szeretnénk fejlődni. Ha ezzel megvagyunk, akkor meg kell keresni a számunkra megfelelő képzést, tanfolyamot, melynek segítségével gyorsan és könnyedén fejlődhetünk.

Összegzés

A családunkkal és barátainkkal való jó kapcsolat, valamint a munkahelyünkön való sikeres helytállás két dologban gyökerezik: kommunikációban és együttműködésben. Ez a két fogalom kiválóan leírja a soft skills fejlesztésének lényegét. Nem lehet a következő szintre lépni sem egy csapatban, sem egy kapcsolatban stabil alapok nélkül. A stabil alapot a soft skillek adják meg, így a fejlesztésük az időnk lehető legjobb eltöltése. 

soft skillsasszertív kommunikációszociális készségek

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3