Rossz hír az allergiásoknak: Szabolcsban már találtak virágzó parlagfüvet

MTI

2021.07.22. 11:31

Rossz hír az allergiásoknak: Szabolcsban már találtak virágzó parlagfüvet

A növény tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik.

Hirdetés

Hirdetés

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása az Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy

a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint virágzó parlagfüvet még csak elvétve találtak Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azt írták, a növény tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte tüneteket okozhat virágpora, a szezon erősségét azonban nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható. Megjegyezték: a tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás a homokos talajon lévő növények fejlődését károsítja. Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolják, hogy a parlagfűre érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. A térképes előrejelzés elérhető a polleninformaciok.nnk.gov.hu weboldalon.
parlagfű

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés