Az aszalt meggy jótékony hatásai

szabolcsihir.hu

2021.08.16. 13:03

Az aszalt meggy jótékony hatásai

Minden, amit tudni szeretnél 

Hirdetés

Hirdetés

Savanykás íze meghatározó és rajongsz érte, bár tudod, hogy nagyon romlandó? Akár már május közepétől is fogyaszthatod a meggyet, de arra figyelj, hogy érdemes egy-két napon belül felhasználni, mivel igen gyorsan tönkremegy. Lássuk, hogy milyen jótékony hatásai vannak az aszalt meggynek, és milyen kedvező tulajdonságokkal hat az életedre!

A legfontosabbak

Ez a fontos gyümölcsünk Perzsiából származik, majd az idők folyamán szép lassan eljutott Európába. Nem meglepő, hogy a cseresznye egyik legközelebbi rokona, bár a nemesítés és a különböző apró változtatások révén leginkább csak külső megjelenésükben hasonlóak, ízükben maximálisan eltérnek. 

Kevés olyan gyümölcs van, ami a meggynél jótékonyabban védi az egészségünket, hiszen alacsony kalóriatartalma mellett nagyon gazdag antioxidánsokban. Összesen 17-féle található benne, melyek hatékonyan védenek a rák kialakulása ellen, emellett elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Remek hatással van a bélműködésre is, nem véletlenül használják természetes hashajtóként nagy mennyiségben.

Érdekessége továbbá, hogy a világ más tájain mindenhol valamilyen kezelt módon használják, mondhatni csak mi, magyarok esszük nyersen. Ez sokaknak meglepő lehet, de így sokkal jobban hasznosulnak a jótékony tulajdonságai.

Hazánk az első tízben szerepel a termelő országok között, hiszen rengeteg fajta nagy mennyiségben terem nálunk, ami 50 és 90 ezer tonna között mozog. Ennek nagyjából 20%-a kerül a hazai fogyasztók asztalára. A termelés nagyban függ az időjárási viszonyoktól, mivel a meggy igencsak érzékeny a fagyra. Természetesen ha nincs elegendő termés, akkor az ára is jelentősen magasabb lesz, ahogy ez a tavalyi év folyamán is megfigyelhető volt. 

Legnépszerűbb felhasználási módok

Mivel a megvásárolt vagy termesztett meggyet érdemes minél előbb valamilyen módon felhasználni, így a legtöbb esetben gyümölcslé, lekvár, befőtt vagy épp aszalvány készül belőle. Ez utóbbi esetében természetesen nem mindegy az, hogy milyen módon kerül sor az aszalásra. Ha nem szeretnél otthon pepecselni az aszalás folyamatával, akkor mindenképp javasoljuk, hogy nézz körül a Magzsola aszalvány kínálatában, ahol cukrozatlan és kéndioxid-mentes variációban érheted el ezt a népszerű terméket. A legjobb, ha cukormentesen és további káros anyagok nélkül sikerül mindezt kivitelezni, amihez otthoni körülmények között egy jobb aszalógép szükséges. Sütemények készítésén kívül igen népszerű a pálinkaként, valamint a borként való felhasználása is.

Süteményeknél pedig piteként, muffinként a legnépszerűbb, de nyáron nincs is jobb, mint egy frissítő meggyleves, melyet akár természetes üdítőként is fogyaszthatunk a nagy melegben. A felhasználási módok tekintetében a határ a csillagos ég, így bátran kísérletezz!
meggy

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés