Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csökkentse a stresszt izomrelaxációval!

| 2021. 08. 11. | 13:25:00
Gyerekeknek IS hatékony módszer.
Csökkentse a stresszt izomrelaxációval!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A stressz lassan már a mindennapjaink része. Ezzel kelünk és fekszünk, és számos negatív aspektusától szenvedünk hosszú-hosszú éveken keresztül. A stressz kellemetlen következményeivel, illetve magával a jelenséggel felnőttként is meggyűlik a bajunk, így érthető, hogy miért jelent ugyanez a feladat sokkal, de sokkal nagyobb kihívást gyermekeink számára. 

Ideális esetben felnőttként már jelentős eszköztárunk van arra, hogy a stresszes időszakokkal, valamint a mindennapi hajtás okozta nehézségekkel is hatékonyan szembeszáljunk. Minél többféle lehetőségünk van erre, annál jobb. Szerencsés, ha az egészségünkre ártalmatlan eszközöket választunk a megnyugváshoz. Hiszen a cigaretta vagy az alkohol használata nyilvánvalóan csak pillanatnyi megkönnyebbülést okoz, miközben testünket, s egyes esetekben akár lelkünket és kapcsolatainkat is képes rombolni.

A mindenki által ismert, mindennapi stresszoldás hatékony eszköze lehet a sport, a jóga, a meditáció vagy feltöltődés valamilyen általunk kedvelt és megnyugtató tevékenységben, mint amilyen lehet például a kertészkedés vagy kis kedvenceinkről való gondoskodás is. De mit tehetnek a gyermekek a stresszel való megküzdés érdekében?!

Éljenek a progresszív izomrelaxációval és előnyeivel!

Az Onlinepszichológus.net szakemberei rengeteg olyan eszközt ismernek és meg is taníthatnak Önöknek vagy akár kifejezetten a gyermekeknek, amelyek hatékony és ugyanakkor veszélytelen megoldást kínálnak a mindennapok nyújtotta stresszhelyzetekre. 

Mit is jelent az izomrelaxáció? Olyan ellazító gyakorlatokat, relaxációs feladatokat, amelyek egyrészt könnyen megtanulhatóak, másrészt képesek akár az erős félelmi reakciót kiváltó stressz okozta testi tüneteket is megváltoztatni. 

Hogyan? A lazító gyakorlatok javítanak a testi közérzeten, kiegyensúlyozzák, kisimítják az idegrendszert, és még a vérnyomást is képesek csökkenteni. A feladatok eredményeképpen lelassul a heves szívverés, és a szapora légzésnek is búcsút inthetünk.

A legeslegszebb a progresszív izomrelaxációban, hogy a testi tünetek kiegyensúlyozása mellett a lelkünkre és az érzelmeinkre is pozitív hatást gyakorol. A gyakorlatok következtében nyugodtabbá válunk, miközben fokozódik biztonságérzetünk, csökken a szorongásunk, de közben még a testi-lelki teherbírásunk is jóval magasabbra emelkedik, mint egyébként.

Mi az elmélet a gyakorlat mögött?

Az Edmund Jacobsonnak köszönhető módszer nem igényel semmilyen extra erőfeszítést vagy szuggesztiót. 

A progresszív izomrelaxáció azért működik, mert a kellemetlen jelek, élmények és helyzetek a test feszültségét eredményezik, s ilyenkor minden izmunk is jelentős mértékben megfeszül. Az izmok feszülésének hatására tovább nő a lelki feszültség és a szorongás mértéke is. Mindezeket a laza izmok egyszerűen kizárják, mivel a testi és a lelki tünetek egymást fokozzák és kéz a kézben járnak. Az izomrelaxált állapot így szükségszerűen magával hozza a szorongás csökkenését és a nyugalom fokozódását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés