Hirdetés

Egy remek szülinapi program: a kincsvadászat

szabolcsihir.hu

2021.09.14. 14:14

Egy remek szülinapi program: a kincsvadászat

XXX

Hirdetés

Hirdetés

A mai gyerekeknél figyelni kell arra, hogy hogyan kötjük le az energiájukat. Egyre többen nem tudnak már sokáig koncentrálni, ezért érdemes olyan ötletekkel előállni, ha meg akarjuk őket mozgatni, ami kreatív. A következőkben néhány példát fogtok látni, amit egy gyerekzsúron bátran elő lehet kapni, mint ötletet. Ehhez a cikkhez a Játékliget nyújtott segítséget.

A kincsvadászat alapja

A kincsvadászatnál a gyerekeknek a helyszín különböző pontjain elrejtünk bizonyos nyereményeket. Ezek a helyek attól függnek, hogy mekkorák a gyerekek. Nyilván egy 10 éves korosztály bonyolultabb feladatokat kap, mint a 4 évesek. A játék menete, hogy kapnak egy feladvány a kicsik, és ez alapján kell megkeresniük egy nyomot a helyszínen, ahol vagy jutalom várja őket, vagy pedig egy újabb nyom. Általában az nyer, aki a legtöbb nyomot találja meg, illetve másik opcióként az, aki a leghamarabb célba ér.

A jutalmakat elrejthetjük egy aranyos plüssfigura mögé, amit a Játékligetnél vettünk, vagy akár egy üvegbe is a konyhába. A lényeg, hogy ne legyenek túlságosan nehezek a feladványok, mert a gyerekek kedve elmegy a játéktól.

Néhány példa

Kincskeresést nagyon sokféleképp tudunk csinálni, arra érdemes figyelni, hogy a gyerekek aktuális fejlődési szintjéhez mérten állítsuk össze a feladatokat számukra. Tehát, ha még nem tudnak olvasni, ne verses mondókákkal írjuk le a következő helyszínt, hanem például rajzzal.

Rajzolt nyomok

A legkisebbeknél lerajzolhatjuk a lakás egy pontját, ahol újabb nyomra bukkanhatnak. Ezeknél a rajzoknál nem a precizitás számít, habem a jókedv. A képre rajzolhatunk kanapét, étkezőasztalt vagy bármilyen más olyan meghatározó bútort, amiről viszonylag sokan tudnak, hamar megtalálják. A nagyobbaknál már játszhatunk a lakás alaprajzával is, akár ott bejelölve, hogy hol is keressék a következő nyomot.

Érdekes fotók

Nagyon kreatív megoldás lehet, hogy az átlagos bútorokat, műszaki cikkeket kicsit érdekesebb szemszögből fotózzuk le, és azokat adjuk meg segítségképp. Így készíthetünk makrót a mosógép dobjáról vagy egy maci hátsójáról. Itt is érdemes figyelni arra, hogy a gyerekek fejlődési szintjéhez mérten állítsuk össze a képeket, ne legyenek túl nehezek a feladványok, az elveszi a kedvüket.

A nagyobbaknak

Ha már tudnak olvasni, számtalan ötletet kitalálhatunk. Ilyen lehet az is, amikor kis versikékben mondjuk el, hol is van a következő pont. Itt lehetünk viszonylag egyértelműek, de kitalálhatunk olyan kis rímelő szövegeket, amik akár kétértelműek is lehetnek. A játék nehézségi szintje csak ránk van bízva. 

A gyerekek nagyon szeretik a fejtörőket és a versenyeket, a kincsvadászat pedig ezt a kettőt ötvözi, így tökéletes választás arra az esetre, ha egyszerre több gyereket is le kell foglalnunk egyidőben.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés