Hitte volna, hogy már ennyien bicikliznek Magyarországon?

Cívishír.hu

2021.09.19. 15:39

Hitte volna, hogy már ennyien bicikliznek Magyarországon?
(Fotó: Révész Máriusz/Facebook)

Révész Máriusz szerint egy évtized múlva még magasabb lesz a drótszamáron közlekedők aránya.

Hirdetés

Hirdetés

Sokan nem tudják, de Európában Hollandia és Dánia után Magyarországon kerékpároznak a legtöbben, igaz, nyugatabbra ez elsősorban a nagyvárosokra, itthon pedig a vidékre jellemző – mondta az InfoRádióban Révész Máriusz. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hozzátette, bár az elmúlt évtizedben mindenhol azt a célkitűzést fogalmazták meg, hogy javítani kell a kerékpáros közlekedés arányát, a pandémia ennek a tendenciának hatalmas lendületet adott, például a hazai kerékpárszámlálok is gyakorta 50 százalékos emelkedést mutattak.

Révész Máriusz felidézte, hogy már 2012-ben a Balázs Mór-tervben is azt tűzték ki célul, hogy az akkori 2 százalékról 10 százalékra emeljék föl 2030-ra a kerékpárral közlekedők arányát. Szerinte a kerékpáros közlekedés aránya minden európai nagyvárosban egy évtized múlva magasabb lesz, mint amennyi napjainkban.

Révész Máriusz – optimistán állva a kérdéshez – úgy véli, Magyarországon is nagyon sokat javult a közlekedési kultúra, példaként említve, hogy amíg az 1990-es évek eleji Magyarországon évente megközelítőleg 2400-an haltak meg közlekedési balesetekben, addig ez a szám a 2010-es esztendőkre 600 és 650 közé csökkent, ami nagyon jelentős, kiváltképp, hogy ebben az időszakban nagyot nőtt az autók száma.

A balesetben elhunytak zöme a 6–29 éves korosztályból kerül ki. Hiába nagyon nagy a javulás, itt még azért nagyon-nagyon sokat kell tenni – tette hozzá a kormánybiztos, rámutatva, ezt szolgálva született meg néhány évvel ezelőtt – civil szervezetek bevonásával – a közlekedési kisokos, amiből idén tavasszal mintegy 96 ezer diák tett közlekedési alapvizsgát.

kerékpárRévész Máriusz

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés