Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Légy te is ideiglenes gazdi!

| 2021. 10. 13. | 15:01:00
XXX
Légy te is ideiglenes gazdi!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mivel az állatmenhelyek szinte állandó túlterheltséggel küzdenek, ezért nagy szükség van az ideiglenes befogadókra, akik átmenetileg válnak egy-egy állat gazdájává. Ha már benned is felmerült a gondolat, hogy alkalmi gazija légy néhány mentett házikedvencnek, akkor fusd át a legfontosabb tudnivalókat!

Kiből lehet ideiglenes befogadó?

A menhelyek többsége tárt karokkal várja azoknak a lelkiismeretes állatbarátoknak a jelentkezését, akik átmeneti jelleggel szívesen befogadnák a hányattatott sorsú házikedvenceket.

Képzettség vagy szaktudás nem elvárás, ami azonban mindennél fontosabb: szeresd az állatokat és legyen elég időd és türelmed, hogy foglalkozz velük! A mentett kedvencek nagy része szörnyű körülmények közül kerül ki, így érthető, ha szocializálatlanok, félősek, depressziósak vagy esetleg agresszívek. Csak ritkán találkozni stabil idegrendszerű, kiegyensúlyozott és barátságos példányokkal. Persze megfelelő neveléssel lehet javítani a viselkedésen.

Mi az ideiglenes befogadók feladata?

Mentett állat átmeneti gazdájának lenni igen nagy felelősség. A befogadással ugyanis nem csak a menhelyet “tehermentesíted” egy kicsit, hanem lehetőséget adsz arra egy sokat szenvedett élőlénynek, hogy megtanulja, milyen az igazi szeretet.

Azzal, hogy gondos gazdája leszel az állatnak, bebizonyítod számára, hogy az emberek jóságosak is tudnak lenni. Megtapasztalhatja, milyen az, ha kényelmes, meleg fekhelye van, finom falatokkal etetik, játszanak vele, gondoskodnak róla és nyugodt, szerető légkör veszi körül. 

Megtanulhatja a szobatisztaságot, az emberekkel való szocializációt, ha pedig saját állataid is vannak, akkor a társas együttélés szabályait is. Az ilyen környezetben élő állatok könnyebben barátkoznak a végleges gazdijelöltekkel is, így nagyobb az esély rá, hogy állandó otthonra találnak. 

Mindemellett jól kiismered az állat egyéniségét, temperamentumát is, így általad a menhely részletesebb információkat tud adni róla az örökbefogadás iránt érdeklődőknek. 

Kié az ideiglenesen elhelyezett házikedvenc és ki állja a költségeket?

Mivel az állat csak átmenetileg van nálad, ezért az örökbefogadásáig továbbra is a menhely vagy az állatmentő egyesület tulajdonát képezi. Ezért a költségek nagy részét is ők állják, tehát az oltásokért, ivartalanításért, esetleges gyógyszerekért nem neked kell fizetni.

Az eleség és a felszerelés azonban már megegyezés kérdése. Ha te is részt vállalsz a kiadások fedezésében (a menhelyek amúgy is szűk költségvetésből gazdálkodnak), akkor javasoljuk a Petguru webáruházat, ahol mindent megtalálsz, amire csak újdonsült házikedvencednek szüksége lehet.

Meddig lesz nálad az állat?

A legtöbb esetben addig, amíg örökbe nem fogadják. Ez lehet pár nap, de akár több év is. Ha időközben menthetetlenül megszereted a “pártfogoltodat”, akkor természetesen te is bármikor dönthetsz úgy, hogy ideiglenesből végleges gazdivá lépsz elő, és hivatalosan örökbefogadod az állatot. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés