Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Számos kávékészítési mód – kávéfőző kalauz

| 2021. 10. 01. | 10:01:00
1983-ban, Japánban indult, de világszerte csak 2009 óta ünneplik, mi az?
Számos kávékészítési mód – kávéfőző kalauz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem más, mint a kávé világnapja, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, hiszen a világ egyik legnépszerűbb italáról van szó, amit szinte mindenhol rajongás övez. Rengeteg elkészítési módja van, ráadásul a különféle tejes, vagy épp alkoholos variációt is számítva szinte végtelen változatban fogyasztható!

Szokták mondani, hogy ízlések és pofonok, és a kávé esetén sincs ez másként, mára már mindenki megtalálhatja a saját elképzeléseinek legjobban megfelelő variációt. Ugyanakkor, az utóbbi években olyannyira felpörgött a kávékultúra, hogy már a szélesebb rajongói körben sem uralkodó nézet az, hogy "a kávé csak magában, feketén fogyasztva igazi", a tejjel és mindenféle egyéb ízesítéssel felturbózott változatok pedig ócska tákolmányok csupán, amikhez igazi kávérajongó soha nem nyúlna.

Manapság láthatjuk, hogy szinte minden konyhában (de legalább is sok helyen) a még mindig főszereplő kotyogós mellett, különböző kávéfőzőkkel merülhetünk a különleges kávék világában.

A kézi kávéfőzők közül a legnagyobb ismertségre talán a french press, más néven dugattyús kávéfőző tett szert, amely durvára őrölt kávéból hozza a legfinomabb végeredményt. 4-5 percig áztassuk a forró, de nem forrásban lévő vízzel leöntött kávét, csak ezután, lassan nyomjuk le a dugattyút.

A tartós filterrel ellátott kerámia kannákhoz, melyekben fémből készült filter található, szintén durvára, vagy maximum közepes finomságúra őrölt kávé az ideális. A filtert a benne áztatott kávéval együtt 3-4 perc elteltével vegyük ki, majd kicsit keverjük meg a kávét, mielőtt kitöltjük.

Kézi filter esetén kerámia filtert és filterpapírt használunk, közepes finomságúra őrölt kávéval. A kávéőrleményt körkörös mozdulatokkal nedvesítsük meg a forró vízzel, majd hagyjuk ázni. Végül az összes vizet a szűrőbe öntve várjuk meg, amíg az összes folyadék lecsepeg a kerámia filter alá helyezett kancsóba, vagy csészébe. Ezzel az eszközzel a javasolt arány 150 ml víz 6-8 g kávéhoz.

A pour over a kerámia filterhez nagyon hasonlóan működik, ebben azonban tartós filter található, amit a teljesen zaccmentes, lágyabb ízű végeredmény érdekében természetesen kiegészíthetünk papírfilterrel is. Az eljárás maga teljesen egyezik a kerámiafilteressel, itt azonban némileg eltérnek a javasolt arányok, pour over esetén ugyanis 150 ml vízhez 8-12 g, közepes finomságú kávéőrleménnyel érhetjük el a legjobb eredményt.

A kézi kávéfőzők mellett természetesen nem feledkezhetünk meg a kapszulás és az automata gépekről sem, hiszen ezek elterjedtsége ma már nagyon széleskörű - az automata gépek a kávé elkészítésekor darálják csak le a bennük található pörkölt kávét, így igazán aromás eredményt érhetünk el. Ez a megoldás viszont kevésbé ideális azoknak, akik szeretnek kísérletezni a különféle ízekkel, főnyeremény viszont azoknak, akik a jól bevált ízeket keresik otthonukban is – egy ilyen géppel mindig, üzembiztosan ugyanazt kapják majd, amire vágynak.

A változatosság kedvelőinek pedig a kapszulás kávéfőzők hozták el azt a megoldást, amivel bármikor könnyedén kísérletezhetnek, vagy épp előkaphatják nagy kedvencüket egy aromazárt kapszula formájában... Az egyszerűség és az általában kisebb méret miatt természetesen azoknak is jól beválhat egy ilyen gép, akik mindig ugyanazt szeretnék fogyasztani, de kisebb konyhájuk van.

És természetesen sokan vannak azok is, akik többféle kávéfőzőt is tartanak a konyhájukban, mert szeretnek nem csak az ízekkel, de a különféle eljárásokkal is folyamatosan kísérletezni – ráadásul a fentiekkel még csak az alapkávé elkészítéséről volt szó, a különféle ízesítések, tejeskávék csak tovább fokozzák a változatosságot. Mindez ráadásul most, a kávé világnapjának hetén, október 3. vasárnap éjfélig 20% kedvezménnyel érhető el a Tchibo kínálatában – és hogy mit értsünk mindez alatt? Minden kávét, kávéfőzőt, és az összes kávés kiegészítőt is!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés