Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Betörések: a megfelelő biztonsági intézkedések

| 2021. 11. 19. | 11:11:00
Ne hirdesse közelgő nyaralását vagy távollétét!
Betörések: a megfelelő biztonsági intézkedések
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A betörés szó hallatán szinte mindenki gyomra összeszorul, hiszen a kemény munkával megvásárolt tárgyaink eltulajdonítása nemcsak az anyagiakat tekintve, de lelkileg is súlyos sebeket okozhat. Nem beszélve arról, hogy a betörővel való találkozáskor akár még a testi épségünket is baj érheti. Az alábbiakban szót ejtünk a biztonsági széfek és riasztórendszerek fontosságáról, illetve számos működő óvintézkedésről is. Így készülhet fel a betörések ellen!

Milyen biztonsági intézkedésekkel előzheti meg a betöréseket?

Ezeket érdemes meglépni:

Szereljen fel biztonsági kamerát!

Napjainkban már a vezeték nélküli biztonsági kamerák sem kerülnek egy vagyonba, és a többségük egyszerűen vezérelhető egy okostelefonról is. A kamerák látványa gyakran már önmagában elriasztja a betörőket, hiszen látják, hogy a tulajdonos valóban odafigyel a biztonságra.

TIPP: Akár régi mobiltelefonjából is készíthet biztonsági kamerát. Ugyanis már számos olyan alkalmazás elérhető, amelyekkel a régi telefonját kameraként használhatja, és jelenlegi telefonjáról vagy számítógépéről is nézheti az élőképet.

Válasszon megbízható riasztórendszert!

Még jobb, ha komplett riasztórendszert választ, amihez számos mozgásérzékelő és könnyen vezérelhető LED kezelőegység is jár. Így nemcsak a bejárati ajtót vagy a kinti területeket, hanem a garázsát és minden fontos helyiségét is felügyelheti.

A modern riasztórendszerek pedig a lehetséges betörések vagy éppen a műszaki hibák következtében is SMS-t küldenek Önnek, hogy mindenről azonnal értesüljön. Így az áramszünetek vagy a tiltott időben történő nyitások sem kerülhetik el a figyelmét.

Zárjon be minden ajtót és ablakot!

Ha valahová mennie kell vagy aludni készül, mindig zárja be az összes ajtót és ablakot. Ugyanis a besurranó tolvajok gyakran egy-egy nyitva hagyott ablakon vagy éppen a lezáratlan garázsajtón szökkennek be a házba. Sőt, az sem ritka, hogy a nyitva hagyott ablaknál kivágják a szúnyoghálót, és azon keresztül lépnek be otthonába.

TIPP: Célszerű biztonsági ajtókat és erős zárral rendelkező ablakokat választani. Így jelentősen megnehezítheti a betörők dolgát. Ha erre nincs lehetősége, legalább nézesse meg egy szakemberrel, hogy milyen új zárakat kaphatnának a jelenlegi nyílászárói.

Gondoskodjon a megfelelő világításról!

Egy mozgásérzékelő lámpa például azonnal bevilágíthatja otthona területét, ha valaki a bejárathoz közeledne. A fény pedig a betörők egyik legnagyobb ellensége, ezért kifejezetten érdemes lehet éjjellátó biztonsági kamerát is felszerelni, amit garantáltan észre fognak venni a mozgásérzékelő lámpa bekapcsolásakor.

Mit tehet, ha elmegy otthonról?

  • Állítson be kikapcsolás időzítőt. Így miután távozott, mindig égve maradhat 1-2 óráig is a villany, ami megtévesztheti a betörőket a valójában üres lakással kapcsolatban.

Hagyjon otthon egy bekapcsolt rádiót!

Nappali betöréseknél gyakori, hogy a betörők először is becsöngetnek, majd várják az esetleges reakciót. Ha nem érkezik senki az ajtóhoz, illetve háttérzajt sem hallanak otthona irányából, akkor úgy érezhetik, hogy esélyt kaptak a betöréshez. Azonban egy hangosabban szóló rádió minden bizonnyal elbizonytalanítja a tolvajokat, hiszen nem tudják, hogy valójában van-e bent valaki.

TIPP: Ha teheti, vegye lejjebb a csengője hangerejét is. Így még bizonytalanabbá teheti a betörőket, akik azt hihetik, hogy csupán a rádió zaja miatt nem hallotta meg a csengetést.

Ne tegyen értékes tárgyakat a kirakatba!

Nagyon fontos, hogy az értékes kerti szerszámokat vagy a legújabb grillsütő szettet soha ne hagyja láthatáron belül a külső szemlélőknek. Ugyanis a tolvajok előszeretettel térképezik fel távolról a gazdagon felszerelt kerteket vagy éppen a drága elektronikai eszközökkel teli garázsokat is.

Ha teheti, használat után mindig pakolja el a szabadon hagyott, értékes tárgyait. Minél kevesebbet látnak a bámészkodók, annál kevesebb eséllyel feltételezik, hogy Önhöz érdemes lehetne betörni.

Ne hirdesse közelgő nyaralását vagy távollétét!

Persze egy közeledő tengerparti nyaralás élményét mindenkivel szívesen megosztja az ember, de a biztonság kedvéért tanácsos inkább csak utána beszámolni az ott töltött időről.

Különösen fontos, hogy a közösségi médiában ne ossza meg a nyaralási terveit. Hiszen ma már a betörők kifejezetten keresik azokat a profilokat, amik információt árulnak el a tulajdonos távollétéről.

Szerezzen be széfet!

Végül talán a legfontosabb: a biztonsági széfek akkor is védelmet nyújtanak, ha otthonába már betörtek. Nyugodtan tárolhatja bennük a készpénzét, fontos dokumentumait és egyéb értékeit is. Egy minőségi, megbízható széf a mai napig az egyik leghatékonyabb védelmi vonalat jelenti értékei megóvása érdekében.

Kulcsos zárral, RFID-zárral és mechanikai, illetve érintőképernyős zárral felszerelt széfeket is választhat. Sőt, a legkorszerűbb technológiáknak köszönhetően akár ujjlenyomatos széffel is megerősítheti otthona védelmét, hogy még nagyobb biztonságot teremtsen.

Mit tegyen, ha arra érkezik haza, hogy betörtek Önhöz?

  • Ne lépjen be otthonába! Ilyenkor sokan késztetést éreznek, hogy azonnal ellenőrizzék a baj mértékét, azonban a betörők még mindig ott tartózkodhatnak. Éppen ezért tanácsos azonnal értesíteni a szomszédokat és a hatóságot, majd biztonságban várni a fejleményeket.
  • Hívja rögtön a hatóságokat! Amint betörés jeleit észleli, azonnal értesítse a rendőrséget. Ha a betörők még ott vannak, el fogják kapni őket. Ha pedig már távoztak a helyszínről, akkor a környező biztonsági kamerák felvételei és tanúvallomások alapján eredhetnek a bűnözők nyomába.

Sajnos a betörések megelőzésére nincs tökéletes módszer, azonban az esélyük jelentősen csökkenthető néhány alapvető biztonsági intézkedés betartásával. A legfontosabb, hogy otthona értékeire soha ne lássanak rá az utcáról bámészkodók, illetve használjon biztonsági kamerákkal összekapcsolt riasztórendszert is. Emellett a készpénzét és az értékpapírjait, illetve a céges dokumentumait mindig profi széfben tárolja. Így nem kell attól félnie, hogy mi lesz, ha távozik pár napra otthonról, és persze otthonában is minden este nyugodtan aludhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés