Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A konyharuhák használatának alapszabályai

| 2021. 12. 16. | 11:56:00
XXX
A konyharuhák használatának alapszabályai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A konyharuha a legsokoldalúbb háztartási textil, hiszen rengeteg mindenre használhatjuk. Még egy kezdő konyhába is ajánlott beszerezni legalább 5-6 darabot, hogy mindig legyen belőle kéznél egy tiszta. 

Milyen egy jó konyharuha?

A konyharuha legfontosabb tulajdonsága az, hogy jó a nedvszívó képessége, remekül bírja a gyakori tisztítást, tapintásra kellemes, puha, és kevésbé hajlamos a szakadásra, rojtosodásra. Vásárlás során ezek a legfőbb kritériumok, amiket észben kell tartani, egy pamut anyagból készült darab pedig általában meg is felel a célnak. 

Persze egy konyharuhának nem kell unalmasnak lennie, hiszen ma már számos színű és mintájú létezik, a klasszikus kockástól a díszes mintákig minden megtalálható. Nézz körül a Gasztronagyker weboldal konyharuha kínálatában és válassz olyat, ami a legjobban passzol a konyhádba! 

Mi mindenre jó egy konyharuha?

A kérdést talán egyszerűbb lenne úgy feltenni, hogy mire nem jó a konyharuha? Ugyanis ez egy olyan univerzális konyhai eszköz, amit számtalan dologra használhatsz. 

Letörölheted vele a konyhapultot, a vágódeszka alá teheted, hogy felszívja a zöldségekből, a húsokból kifolyó nedvességet, letakarhatod vele az éppen megkelő tésztát, felcsavarhatod a forró piskótatekercset, megfoghatod vele az edények, tepsik átmelegedett fülét, becsomagolhatod a pékárut, kibélelheted vele a gyümölcskosarat, beletörölheted a kezedet.

Azonban egyértelmű, hogy mindenre nem lesz elegendő egyetlen konyharuha. Ezért célszerű egyszerre több darabot is használni, hiszen nyilván nem azzal fogod a tésztát letakarni, amibe előtte mondjuk a zsíros kezedet törölted, vagy a paradicsom kifolyt levét itattad fel. 

Legyen tehát készenlétben mindig legalább 2-3 konyharuha, és ha valamelyiket befogtad például edények törlésére, akkor a következő mosásig csak arra használd! 

Mindemellett érdemes sűrűn tisztítani őket, ha például valamelyik nyers hússal érintkezett, vagy zsíros folt szennyezte be, akkor azonnal áztasd be és irány a mosógép! De egyébként is hetente legalább egyszer célszerű kimosni az összes konyharuhát. 

Hogyan kell a konyharuhákat tisztítani?

Mivel az anyag szálai között számtalan kórokozó megtelepedhet, ezért a konyharuhákat mindig külön mosd, maximum asztalterítőket tegyél vele együtt a gépbe. Ha valamilyen jól látható, makacs folt van rajta, például vörösbor, zsír, kávé, akkor áztasd be egy éjszakára és dörzsöld át folttisztító szappannal! 

Másnap mehet a mosógépbe, ahol érdemes a legmagasabb hőfokot használni, amit az anyaga elbír. Ez lehet akár 90-95 Celsius-fokos is. A forró víz minden kórokozót elpusztít, így a konyharuha újra tiszta és higiénikus lesz akkor is, ha nem vasalod át száradás után.

Még egy fontos dolog. Konyharuhák mosásához soha ne használj öblítőt, mert egy olyan bevonatot képez rajtuk, ami rontja az anyag nedvszívó képességét! Valamint az sem mellékes, hogy a konyharuhák gyakran érintkeznek az étellel, amire így rákerülhet az öblítő is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés