Hirdetés

Ennyivel kell többet fizetnünk a karácsonyi halért

MTI

2021.12.18. 09:35

Ennyivel kell többet fizetnünk a karácsonyi halért
A halgazdaságnál a Mikulás is csónakon érkezett szán helyett (Fotó: Hortobágyi Halgazdaság)

Nő a hazai halfogyasztás, de még messze van az EU-s átlagtól.

Hirdetés

Hirdetés

Felkészült a karácsonyi rohamra a hortobágyi halgazdaság: naponta több tíz tonna, feldolgozott, továbbá élő halat szállítanak a boltokba a telelőtavakból – közölte a cég vezérigazgatója. Simon Károly elmondta: az idén egy hónappal korábban, már szeptemberben megkezdődött a téli lehalászás a 2800 hektár vízfelületű tavakból, december elejére az összes hal átkerült a telelőmedencékbe. Hozzátette: a halak 60 százalékát saját üzemükben dolgozzák fel és konyhakészen értékesítik, élő halat csak néhány üzletben értékesítenek, és a horgászatoknak adnak el, valamint kisebb mennyiségű növényevőt – amurt és busát – exportálnak Romániába.

A hortobágyi halgazdaság Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata: az évente termelt 1500 tonna hal 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő.

Simon Károly felidézte, hogy a takarmányárak növekedése miatt 10-20 százalék közötti mértékben emelkedett az idén a halak ára, de nem tapasztalták, hogy emiatt kevesebb fogyna a karácsonyi időszakban. Bár bővül a hazai halfogyasztás – a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,7 kilogrammra – még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogrammos átlagától – jegyezte meg.

karácsonyHortobágyi Halgazdasághalfogyasztás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés