Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hol a határ az egészséges nárcizmus és a nárcisztikus személyiségzavar között?

| 2021. 12. 14. | 16:13:00
XXX
Hol a határ az egészséges nárcizmus és a nárcisztikus személyiségzavar között?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nárcizmust mostanában inkább betegségként kezelik, noha ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. A nárcizmus ugyanis nemcsak patológiás, hanem egészséges is lehet. Természetesen a két dolog között nagy különbség van, ezért nagyon fontos, hogy ne tévesszük őket össze.

Egészséges nárcizmus vagy betegség?

Az egészséges nárcizmus tulajdonképpen nem jelent mást, mint saját magunk szeretete és elfogadása, ami nélkül sem a valódi boldogság, sem az érvényesülés nem érhető el. Az az ember, aki nem szereti önmagát, híján van az önbizalomnak és önérvényesítésnek is.

A súlyos nárcizmusban szenvedő személyek kifejezetten tehetségesek az érvényesülésben, mégsem stimmelnek teljesen körülöttük a dolgok, hiszen a társas kapcsolataik nem működnek. A párkapcsolataik rendre kudarcba fulladnak és rengeteg konfliktus veszi őket körül. Ez önmagában is olyan jel, ami arra utal, hogy van valami a háttérben, amellyel foglalkozni kell.

A nárcisztikus beteg egyszerűen nem tudja megérteni mások érzéseit és vágyait. Képtelen az együttérzésre, az empátiára, és ezért nem tud azonosulni a másik ember nézőpontjával sem. Ha mégis szembesítik azzal, hogy nemcsak ő létezik a világon, akkor a nárcisztikus a lehető legrövidebb úton kilép a kapcsolatból. 

A nárcizmus, mint kontinuum

A nárcizmusnak két típusa létezik. Az egyik a figyelmetlen, önző, követelőző személyiség, aki figyelemért és elismerésért küzd, míg a másik egy érzékeny, védtelennek tűnő, gyerekes nárcisztikus személyiségtípus.

Az első típusba tartozó emberek nem is figyelnek a másikra, őket saját egójuk megerősítésére használják. Mindig neki kell a középpontban lennie, miközben a másik típus pont fordítva, a partnerét helyezi a középpontba és meghatározó számára, hogy mások mit gondolnak róla. Erőteljes jelenség, hogy bármit is tesz, sosem lehet elég jó.

Miben egyforma a két típus?

Egyformák abban, hogy saját magukat nem érzik elégnek. Tulajdonképpen a vonásaik is mind erre vezethetőek vissza és minden egyes dolgot azért tesznek, hogy megőrizhessék a saját önértékelésüket. Olyan az egész, mint egy kártyavár, amely ingatag lábakon áll és a betegnek is rengeteg energiájába kerül az, hogy fenntartsa a látszatot. 

A nárcisztikus személy ugyanakkor nagyon vonzó és szó szerint képes elbűvölni másokat, hiszen mindent megtesz azért, hogy elismerjék.

Hogyan segíthetünk?

A nárcisztikus személyiségzavar gyógyításához hosszú pszichoterápiás kezelésre, az Online pszichológiai tanácsadás szolgáltatásaira van szükség, egyes esetekben pedig, elsősorban társbetegségek esetében a gyógyszerek alkalmazása is szükségessé válhat. 

Van, amikor rövid kezelés is segíthet, ugyanis nem mindig érintett az egyén teljes személyisége, sőt, olyan is előfordulhat, hogy kifejezetten egyes helyzetekben jön csak elő a nárcisztikus személyiségvonás. Az teljesen biztos, hogy a betegség diagnosztizálásához és kezeléséhez egyaránt szakember segítségére van szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés