Hirdetés

Rekordszámú virsli esetében találtak kifogásolható tényezőket

mti.hu

2021.12.27. 10:43

Rekordszámú virsli esetében találtak kifogásolható tényezőket

Közeleg a szilveszter, közeleg a ”virsliszezon”.

Hirdetés

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minden évben a virslik laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait. 2021-ben húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát – tájékoztatta a tárca december 27-én az MTI-t. Az elmúlt időszak tapasztalatai kedvezőek voltak, 2018-tól 2020-ig ugyanis legfeljebb három esetben találtak kifogásolható tényezőt.

Az ITM közleményében kiemelte, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatát minimális fehérje- és maximált zsír-, víz- és sótartalomhoz köti.  

2021-ben két termék zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, további két hentesáru esetében a címkén szereplő tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal, egy esetben pedig a termék tényleges sótartalma megfelelt ugyan az előírásoknak, ennek ellenére a feliratban a megengedettnél magasabb értéket szerepeltettek.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

fogyasztóvédelemszilvesztervirsli

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés