Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több megoldást is megmutatunk a kutyákkal kapcsolatban szilveszterre

| 2021. 12. 29. | 13:53:00
Állatorvossal beszéltük át a témát több megközelítésből.
Több megoldást is megmutatunk a kutyákkal kapcsolatban szilveszterre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok gazda legnagyobb félelme jön elő év vége felé: mi lesz a kutyával szilveszterkor? A felelős állattartóknak is lehet programjuk az év utolsó napján, Dobai Gyöngyi állatorvos többféle lehetőségre is rámutatott. – A nagy hangoktól való félelmet a háziállatokban maga az erős hang váltja ki – a legtöbb esetben ugyanis a kis kedvencek nincsenek ehhez hozzászokva – kezdte gondolatait a szakember. Dobai Gyöngyi szerint, ha nagyon ijedős a kutyánk, akkor a legjobb az, ha otthon maradunk vele, hiszen ha hozzánk bújhat, oda kucorodhat az ölünkbe, az megoldást jelenthet a számukra bármilyen félelemre. A doktornő szerint a kertben lévő kutyáknak is az a legjobb ilyenkor, ha beengedjük őket legalább a ház előterébe, hogy a zajt visszafogja, tompítsa legalább egy kicsit részben az ajtó, vagy a mi jelenlétünk.

Mi a teendő a félősebb kutyákkal, vagy ha el kell mennünk otthonról?

– Gyógynövényes kiegészítők és nyugtató hatású gyógyszerek is a rendelkezésünkre állnak, ha nem tudjuk megoldani, hogy otthon maradjunk a kis kedvencünkkel – mondta el a doktornő. Dobai Gyöngyitől azt is megtudtuk, hogy a gyógynövényes kiegészítőket már pár nappal szilveszter előtt is elkezdhetjük adni a kutyánknak, a gyógyszeres kezelést azonban elég mindössze aznap lefolytatni. Az állatorvos hozzátette, hogy ez utóbbi esetében mindenképpen egyeztetni kell szakemberrel, de nem árt a gyógynövényes kiegészítők kapcsán is felkeresni háziállatunk orvosát egyeztetés céljából.

Mely kutyafajták a legérzékenyebbek a zajra?

– A nagy hangoknál nincs ilyen külön fajtára jellemző adottság, inkább arra tudnék gondolni, hogy a tömpeorrú házikedvencek (mopszok, francia buldogok) hamarabb hergelik fel magukat, ami miatt aztán nehezebben is veszik a levegőt, rájuk kell a legjobban odafigyelnünk — árulta el az állatorvos, aki szerint az ölelés, a televízió vagy a rádió felhangosítása, de akár a kutyák bebugyolálása is hasznos lehet. Rosszullétnél azonban mindenképp azonnal az állatorvosi ügyeletet ajánlja, méghozzá habozás nélkül.

Végül Dobai Gyöngyi azt is elmondta, hogy a kutyák mellett a házban, lakásban tartott macskák lehetnek még érzékenyebbek a nagy hangokra. A felhangosított rádió, tévé azonban az ő esetükben is megoldást jelenthet a nyugtatásra, továbbá ha kialakítunk nekik egy-egy sötétebb helyet, mondjuk egy dobozt vagy bokszot rakunk le, a lényeg, hogy sötét legyen.

PI

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés