Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szemünk kevés lehet a vásárláskor

| 2022. 01. 18. | 19:58:00
Mérgező anyagokat tartalmazhatnak a tisztított zöldségek és gyümölcsök.
A szemünk kevés lehet a vásárláskor
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett földes áruk megmosva kerüljenek a boltok, piacok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálatnál fedezhető fel magas klorát-perklorát tartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel – olvasható január 18-án a Nemzeti Élelmiszerlánc Hivatal (Nébih) portálján.
A hivatal kifejti, hogy az úgynevezett földes áruk (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk: sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller stb.) manapság megtisztítva árulják, ami napjainkra fogyasztói elvárás. Az így kínált termékek sokkal tetszetősebbek, azonban a Nébih felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak szemre vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöld árut inkább ne vegyék meg.

Az ellenőrző szerv tudatja, hogy az említett klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek az élelmiszerekbe. Ezenkívül műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba, majd onnan a növényekbe juthatnak.

A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját, és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozáskor, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben. 

Végezetül arról is informál az intézmény, hogy a megyei kormányhivatalokkal rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket, és határérték feletti klorát-perklorát tartalom esetén a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, amely jelentős bírsággal is járhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés